lördag 4 juni 2022

Turkiet vill inte vara en kalkon

UPPDATERAT

Turkiet har ändrat namn för att slippa förväxlas med ordet kalkon på engelska och amerikanska. Väldigt känsligt tydligen, men det är ju sådana tider nu när alla förväntas vara sådana. Och president Erdogan tillhör gänget. Inte ens Stoltenberg har kunnat övertala honom nu att släppa in Finland och Sverige i Nato. Men Stoltenberg har uppmanat till ett avtal om livsmedelsförsörjning och han ger förstås inte upp. 

Turkie-jej ska tydligen det nya namnet på Turkiet uttalas på det viktigaste språket för Erdogan. Men det spelar väl ingen roll? Eller gör det så? Ungefär som att alla länder skulle vilja uttalas som det de heter på sitt eget språk. Sverige är svårt för engelsktalande, men Sweden är väl helt okej. 

Turkiet har gått igenom en svår ekonomisk kris, den värsta på 20 år, och Erdogan står snart inför ett nytt val nästa år. Hans popularitet har fallit och bara en tredjedel av befolkningen gillar hans parti just nu. Inflationen ligger på otroliga 70 procent under senaste månaderna och det påverkar förstås populariteten. Så det här är ett enkelt sätt att bli mer populär liksom det var att förvandla Sofia Hagia från kyrka till moské år 2020. 

Men fortfarande är Erdogan övertygad om att Sverige stödjer terrorism och det måste han hålla fast vid. Det finns inget bättre än en yttre fiende att skylla allt på när det går illa för det egna landet. Så regeringen i Sverige har hamnat i en rävsax eftersom den är beroende av den terrorist, som Erdogan menar finns i riksdagen som vilde: Kakabaveh. Hon har makten över regeringen nu. Ända till tisdag. Och hon sitter just ju i TV4 och skyller på Jimmie Åkesson och Erdogan att denna kris har uppstått. Det är absolut inte justitieminister Morgan Johanssons fel. Och inte hennes heller förstås. 

14:06

Några ord från Kakabaveh fastnade på morgonen. Hon sade att visst hon är vald till den svenska riksdagen och hon bryr sig inte om Turkiet, men det handlar om mänskliga rättigheter. Hon var ganska upprörd när hon sade detta. Det är klart att hon bryr sig om Turkiet och kurderna. Hon är ju själv kurd. Det är ungefär som att säga att jovisst jag är gotlänning, men jag bryr mig inte om Gotland. Det är åt helsike att ha det här vildarnas system i riksdagen. Lämnar man ett parti tycker jag man ska avgå helt och hållet. 

14:47

Och så säger människan att förra gången var det bara statsministern det handlade om, men nu är det Sverige för Erdogan vill bestämma allt i Sverige. Hon är inte ens demokrat eftersom hon tycker att det är oviktigt med statsministern. Och hon är helt fel ute om hon tror att Erdogan kan bestämma över oss svenskar. Hon är rädd att Erdogan ska bestämma över henne så klart. Men för inte över det till resten av Sverige. Hon är svensk medborgare. Varför tror hon inte att lagar och förordningar gäller henne eller andra kurder? De som är svenska medborgare. 

17:17

Erdogan är verkligen skrattretande. Han vill sparka försvarsminister Hultqvist. Det kan han ju se sig om i stjärnorna efter. Erdogan är lika verklighetsfrämmande som Putin, men det kan han ju kosta på sig nu när det gäller att dra största möjliga växlar på att Turkiet är med i Nato och har vetorätt gällande nya medlemmar. 

5.6.2022

Det var 2019 som vänsterpartiet uteslöt Kakabaveh. Partiet hade försökt få henne att bättra sig när hon anklagade partikamrater för att vara islamister, struntade i möten och omröstningar, men det gick inte att få henne på rätt spår. Hon hade allvarligt skadat sitt parti, men hon har samlat på sig en förmögenhet under de år hon har suttit i riksdagen, så det lär inte gå någon nöd på henne. Hon tjänar kring 800 000 per år. Hon har suttit sedan 2008 i riksdagen och är berättigad till pension när hon blir 65. Hon har fyllt 50 år och får därmed inkomstgaranti tills hon uppnår pensionsålder. Jag hoppas hon blir en förkämpe i sitt gamla hemland Iran för kurderna. 

17:12

Jorå Kakabaveh tänker fortsätta sin redan väl utprovade stil med uteblivna omröstningar och sjukskrivningar. Ifall hon inte får igenom sina krav. Jag skäms över att denna människa någonsin har kunnat bli vald till riksdagen, men som sagt nu har hon hållit sig kvar så länge att hon är försörjd för evigt. Som tur är kan hon knappast få några barn nu på gamla dar. Kan inte vara kul med henne som mamma. Och hon har inte fått några tidigare heller. Hon fick en äggstock bortopererad 2017 och var sur över det. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar