onsdag 4 september 2024

Bättre trygghet för barnen

UPPDATERAT

Där jag bor var det 90 km i timmen på 274:an när vi flyttade hit 1987. Trafiken var inte lika svår som nu, men sedan sänktes hastigheten till 70 km i timmen på vägen. Det tillkom också en refug. Den togs bort och nu har det blivit 50 km i timmen. Men många kör ändå 70 km i timmen för det finns ju inga hinder. Sedan två år tillbaka finns det en förskola vid denna väg, men hastigheten har inte sänkts. 

Så jag hörde av mig till Trafikverket för att detta skulle ske. Men si det är inte Trafikverket som har hand om detta fick jag till svar från handläggaren i Borlänge Fredrik Eriksson. De har enbart hand om farter över 80-120 km i timmen. Det har blivit enklare enligt honom så kommunen kan självt sänka hastigheten till 30 km/timmen enligt "lokal trafikföreskrift".

Jag skrev till Pontus Tengby som är kommunalråd för miljöpartiet i Värmdö kommun, men han visste inte att det var så. Att kommunen själv kan besluta om detta. Han sade att Trafikverket äger vägen och det är inte lätt att göra förändringar. Jag blev glad över att jag kunde upplysa honom om vad Trafikverket hade sagt till mig så sent som den 29 augusti. Han skulle ge denna information vidare till trafikenheten på kommunen. Han tyckte det var intressant. 

Jag hoppas på att vägen ändras till 30 km i timmen utanför denna förskola för det var en skräckupplevelse nu att gå över där i rusningstid. Det finns ingenting som skyddar en gående. Och då var det ändå sommar och ljust. Värre blir det när mörkret sänker sig över bygden. 

13:19

Jag fick svar från Rickard Cademan, trafikplanerare på Värmdö kommun, som tyckte jag skulle vända mig till Trafikverket. Men det hade jag ju redan gjort så han fick mejlet från Trafikverket vidarebefordrat. Där det stod att kommunen kan göra detta även på statliga vägar i hastigheter under 80 km i timmen. 

16:48

Jag fick svar från Rickard Cademan: Hej Ann.

 

Det stämmer att kommunen har rådighet att införa lokala trafikföreskrifter för hastighet på vägar inom tätbebyggt område. Dock så ska vägens utformning anpassas till den reglerade hastigheten, där av så behöver det förmodligen tillkomma fysiska åtgärder om sträckan regleras med en lägre hastighet. Detta har inte kommunen rådighet över då Trafikverket är väghållare.

 

Vi kommer se över den aktuella platsen samt ta upp din synpunkt i våra samordningsmöten med trafikverket. Där av så kan jag inte ge dig ett svar huruvida det är aktuellt att reglera om hastigheten på sträckan eller ej i dagsläget.

 

Jag önskar dig en trevlig kväll!

 

 

Med vänlig hälsning

 

Rickard Cademan
Trafikplanerare

PS. Lade upp detta i facebookgruppen gällande området, men det togs bort av någon underlig anledning. Så här står det: "Det verkar som att du har försökt få gilla-markeringar, följare, delningar eller videovisningar på ett vilseledande sätt." Nej absolut inte, har bara berättat hur det ligger till. Rena fakta. Jag är inte engagerad politiskt utan bara farmor och pensionär, som ville berätta för andra i området hur det ser ut hos myndigheterna. DS.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar