onsdag 18 september 2024

Personsökare är ute hizbollah

 UPPDATERAT

Jag trodde att det var gammaldags med personsökare och att alla hade gått över till mobiltelefon. Men inte hizbollah då för de ville inte bli spårade genom mobiler. Nu dog minst nio av dem och kring 2 800 skadades. Vilken operation! Omöjlig utan denna gammaldags teknik, som tydligen var inköpt från Taiwan, men där säger de att det var ett företag i Europa som gjorde dessa små nu verkande bomber. Men vilket företag är inte uppgett.

Vad ska då hizbollah ta sig till nu då? De måste köpa in garanterat sprängfria nya sökare. Det lär vara bara kring 7 gram sprängmedel som fanns i varje enhet, men ett gram räcker för att åstadkomma skada. Israels Mossad har gjort liknande dåd tidigare genom att preparera mobiler med sprängämnen, men då i liten skala. Det här är mycket storskaligt. Tekniken slår tillbaka mot användaren. Det har aldrig hänt tidigare i en sådan här stor operation. Anledningen är att hizbollah har attackerat israeler under 11 månader så att 70 000 av dem har fått lämna sina hem. 

Det är som jag brukar säga: det blir aldrig fred i dessa länder för de har stannat långt tillbaka i tiden genom sina religioner. Det är dessa känslomässiga bekännelser, som gör att de blir som ett kollektiv av känslor istället för att vara mer förnuftiga och ta eget ansvar för sig själva. De underkastar sig vad de menar är deras gud. Och männen är totalt överlägsna kvinnorna. Krig är också en arketyp som tas till när inget annat är kvar. Där står Mellanöstern nu. Hizbollah är listad som en terrororganisation i många länder plus EU. 

17:15

Walkie Talkies har exploderat under dagen i Libanon och flera hundra uppges ha skadats och några har dött. Så det fortsätter att vara farligt att umgås med apparter som drivs med batterier. Märkligt med detta som påminner och en science fiction film. Israel är bestämda på att få slut på terrorn i norra Israel från Hizbollahs sida. Tolv personer dog i går och många är svårt skadade. 

20:55

14 till är döda och 450 skadade efter dagens sprängningar. Men nu finns det väl inte fler apparater som kan explodera?

19.9.2024

Det sägs att det var ett ungerskt företag BAC Consulting i Budapest som kan vara leverantör av personsökarna som nu har exploderat. Bolaget ville designa sina egna produkter, men sätta det taiwanesiska bolagets namn Gold Apollo på dem. De fick göra så. VD för bolaget är en kvinna Christina Barsony Arcidiaconos. Hemsidan är borttagen, men hon finns på linkedin. Hon beskriver sig själv som miljöexpert.

15:24

Det verkar som om Israel anlitade skalbolag runt Europa för att konstruera dessa personsökare och plantera sprängmedel i dem, som ett kodord skulle få att explodera. Det är som en James Bond-film i stor skala. Och otänkbart tydligen för Hizbollah, för annars skulle de inte ha beställt så många från samma bolag under lång tid från 2022. Då blev det impopulärt med mobiltelefoner för de kunde spåras enligt ett tal som Hassan Nasrallah höll, ledare för Hizbollah. En norrman verkar också inblandad i Sofia i Bulgarien i ett annat skalbolag. Ironiskt nog verkar det således vara Nasrallah själv, som mer eller mindre åstadkom förutsättningarna för detta storskaliga skadande och dödande av människor. Nära 40 personer dödades under tisdagen och onsdagen och 3 500 drygt skadades. 


En man ur hizbollah har träffats av denna explosion när han hade sin sökare i fickan uppenbarligen. Alla personsökarna från Taiwan exploderade inom någon timme i Libanon. Även Syrien var drabbat. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar