söndag 17 maj 2015

Det brinner i Sverige

UPPDATERAT
Många och stora bränder har inträffat de senaste dagarna. Här är den senaste branden från i dag, ett trähus i Umeå. Det blev totalförstört, en förundersökning om grov mordbrand har inletts. Fastigheten hade två lägenheter. En villa utanför Sala totalförstördes också i en brand nu, orsaken okänd. Miljonbelopp försvann i går när en industribyggnad i Strömstad brann ned. Ett byggvaruhus i Åsarp, två mil söder om Falköping, brann i förrgår ned till grunden. Det har varit flera bränder i Uppsala under natten. I natt brann också en däcksfirma i Borås. I Hillerstorp utanför Värnamo misstänkte polisen anlagda bränder och mycket riktigt det var två minderåriga ungdomar som erkände dessa för ett par dagar sedan. Då hade det brunnit i veckor. 

Dock är väldigt få av de som anlägger bränder pyromaner. Som om detta skulle vara en tröst. De bara tuttar på utan att vara pyromaner. För pyromaner är bara ungefär en procent av alla som eldar i okynne, enligt expert. Det är en impulskontrollstörning, pyromanen kan inte låta bli att tända på. Vilket andra således kan. Desto värre att det brinner så mycket just nu då. Att detta okynne verkar har en så stor spridning. I Växjö satsar kommunen en miljon på att utbilda sex "ambassadörer", som ska prata med människor så att de inte eldar upp eller förstör bygden. De sex ska sedan kunna rycka in som deltidsbrandmän. Att tända eld på något kan också vara ett sorgligt inträdesprov till gänget. Som naturligtvis kan bli dyrt för de som startade branden. Som de unga sju som krävdes på 14 miljoner kronor.

Kostnaderna för allt detta okynne ligger på över fem miljarder per år. Förutom de omistliga värden, som går förlorade när till exempel ett trähus från 1700-talet brinner ned. Utanför Arvika brann ett stockhus från 1711 ned till grunden i natt. Det kallades Karl XII:s stuga eftersom han hade besökt detta hus en gång. På sommaren var det kafé där, men nu är allt borta.


23.5.2015
Och i natt dog tre personer och fem fördes till sjukhus i Botkyrka. En lägenhet brann. Samtidigt brann det i Gusum på en flyktingförläggning. Ett hus med tio lägenheter brann ned där. Bägge fallen handlar om vårdslöshet, oaktsamhet. I bägge husen bor/bodde det asylsökande. Dags för brandkåren att berätta om att eld är farligt igen kanske. Minns när det brann i Rinkeby 2009, sex barn och en mamma dog, och det delades ut lappar om hur man skyddade sig mot bränder också här på Värmdö. Behövs knappast. Det är i Botkyrka det brinner mest. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar