fredag 22 maj 2015

Zelmerlöw versus Mohamed

UPPDATERAT
Ja så kom då nyheten även i Aftonbladet att vi har en särskilt belastad terrorist i Sverige, fast nu befinner han sig i Syrien. Eller kanske i ruinstaden Palmyra tillsammans med IS. Han heter Billé Ilias Mohamed och ingår bland de extrema jihadisterna och är del av samma grupp som svärsonen till imamen Helena Benaouda (Hummasten numera) vid Medborgarplatsens moské: Munir Awad. Han som skulle spränga Jyllandsposten och döda så många journalister som möjligt. Sitter sedan 2012 i fängelse. Och i gruppen ingår också Mehdi Gehzali, som befann sig i Pakistan tillsammans med ovanstående Awad och blev gripen där. 

Det är som en familj av galningar, som absolut vill frälsa världen, även om det betyder från dem själva. Den här senaste Mohamed har hållit på sedan förra sommaren att försöka få med sig så många som möjligt till Syrien från Sverige, bevakade av Säpo, men de har inte blivit hindrade att åka. Den här jihadgruppen vill absolut inte ha något med det svenska samhället att göra. Låt dem då lämna landet kanske Säpo tänkte. Då är vi av med dem.

Måns Zelmerlöw tillhör den absoluta motsatsen till det här gänget. Han och de andra som i morgon ska tävla i musik i Österrike i Wien. Det dessa gör förenar länder världen över, nu när också Australien får delta i finalen i Eurovision Song Contest. Han är son till en professor och en läkare och har fått med sig en god syn på världen genom modersmjölken. Till skillnad då från barnen till islamister. Han försöker att bli allt som är positivt möjligt i den värld till vilken han har fötts. I motsats till terrorister, som försöker att bli det värsta negativa världen hitintills har skådat. Och de har som mål att få världen att underkasta sig dem. Kalifatet är målet: makten över alla. Det blir en katastrof när politik och religion sammanflätas och allt enbart handlar om makt.

De båda ovannämnda Zelmerlöw och Mohamed tillhör samma generation, men är så olika som några i 30-årsåldern kan bli. De negativa står polariserade mot de positiva.  Exakt så som världen är delad i dag. Jag känner igen det för jag har stött på de negativa i mitt liv också, men de var ännu inte terrorister då. "Bara" kriminella. Som människa har man en fri vilja. Det går att vara ödmjuk, att erkänna att man burit sig dumt åt, och att låta bli att anmäla att man har blivit kränkt till PO genom att medierna har berättat vem man är. Det är fortfarande så att Helena Benaouda (Hummasten) bor tillsammans med sina sedan länge vuxna barn. Det gäller att behålla greppet också om terroristens barn, hennes barnbarn.

Det går att säga att Eurovision Song Contest "bara" är en musiktävling, en underhållning riktad mot folket i stugorna, för att hålla dem lugna, men tävlingen betyder också någonting symboliskt sett, på ett högre plan. Särskilt nu när detta har pågått i sextio år. Musik talar till oss genom att använda hela hjärnans kapacitet, både höger och vänster hjärnhalva, en total upplevelse, som sammanför oss på ett helt annat sätt, än när kejsarna i Rom lät gladiatorer döda varandra, som underhållning. Vilken väg vill vi gå? Vi har alla möjligheter att använda vår fria vilja. Om ungdomar inte är så korkade att de fastnar i terroristernas nät.
24.5.2015
Jo Zelmerlöw och Sverige vann förstås. Heroes.
26.5.2015
Och terroristen var anställd och hade hand om säkerheten på pendeltågen i Stockholm.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar