tisdag 19 maj 2015

Hjärntvätt hos en sekt

Jag såg dokumentären om scientologin, som gick i går på SVT1 och nu finns att se hela tiden på SVT Play eller sänds igen på onsdag. Världens mest framträdande scientolog är filmskådespelaren Tom Cruise. Han är speciellt utsedd av ledaren för kyrkan. För att vara den mest aggressive förespråkaren. 

Jag kom i kontakt med L Ron Hubbards bok på 60-talet när den var populär. Och jag upplevde detta mest som jumbo-mumbo, vilket det också är. Dock så går det att förstå att människor fastnar i det nät, som denna sekt sträckte ut då. Det handlar om att vara del av hemligheter och att frälsa hela mänskligheten. Detta som alla religioner menar är deras kärna.

Vi ser det nu i dag hur ungdomar åker till ett krig för att införa en ren och ursprunglig islam. De har ideella motiv och är beredda att gå i döden för detta. Exakt så säger också avhoppade anhängare till scientologin. De var som ungdomar beredda att gå i döden för sin ledare L Ron Hubbard. Den största segern denna kyrka upplevde var just att bli förklarad som kyrka och skattebefriad. Det betyder att de äger fastigheter i USA och andra länder, vilka uppgår till miljarder i tillgångar tack vare gratis arbetskraft.

De som arbetar på golvet tjänar nästan ingenting. Ungdomarna som går in i kyrkan jobbar ideellt och får fickpengar. Själva kärnan i scientologin kommer från de fantasier som L Ron Hubbard hade som ung när han skrev historier i science fictiongenren om hur människan var på väg ut i rymden och hur det hade funnits en civilisation redan för 75 miljoner år sedan. Xenu hette den utomjording som dumpade människor i vulkaner och sprängde vätebomber på dem. Sedan har dessa döingar hängt sig fast vid dagens människor. Scientologin hjälper dem att bli av med dem. Att låta dem gå igenom något som liknar freudiansk psykologi. De behåller sina anhängare genom att vända det de har avslöjat om sig själva mot dem.

En annan världsberömd medlem är filmskådespelaren John Travolta. Båda dessa berömda personer, Cruise och Travolta, får naturligtvis VIP-behandling och de borde hoppa av när de har sett denna film. Problemet med de som är med i sekten är att de inte tar del av det som är negativt mot sekten. De ska inte gå in på internet och se det som finns där. De ska bara lyssna till det positiva. 

Det otäckaste i dokumentären är berättelsen om Hålet, dit kritiska medlemmar förs, för att intalas att de är dåliga människor, som måste gå igenom varför detta händer dem. De får jobba 30 timmar i sträck och bara vila tre timmar. Det är en korrektionsavdelning som finns på översta våningen i sektens högkvarter i Los Angeles. Hela berättelsen påminner om vad som utspelade sig i Nazityskland eller i kommunismens Kina. Eller hos Stalin i Sovjet.

Berättelsen handlar om människans svaghet, att var och en av oss har ideella sidor, att vi vill passa in som unga i samhället, att vi vill göra något för mänskligheten och att detta gynnar människor som David Miscavige, som gick med som elvaåring i sekten och nu är dess ledare. Han är enligt de avhoppade högre ledarna en paranoid person, som ser fiender överallt. Så fort någon blir stämplad som "misstänkt person" måste alla vänner bryta med den människan. Och det händer de som hoppar av. Även nära släktingar bryter för att sekten har tagit över. 

Här har Washington Post skrivit om filmen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar