tisdag 25 januari 2022

Covid är en fantastisk spöklik sjukdom

 UPPDATERAT

Covid är spöklik för alla kan ha haft den utan att ha märkt något. Det berättar sjuksköterskestudenten Mea Walton, 20 år, som har haft den fyra gånger utan att ha symptom. Jo den senaste gången kände hon sig lite extra förkyld några dagar. Så nu ska hon strax ta sin tredje spruta. Det var bara genom att hon testade sig som hon överhuvudtaget upptäckte att hon hade covid. Och hon fick aldrig covid genom sina patienter, som hon vårdade utan från andra utanför sjukhuset.  Hon har allergi, så hon trodde hela tiden att det var det hon råkade ut för. 

Vilken historia! Så hela världen kan ha haft denna sjukdom, för det är ju först när man testar sig som den märks, åtminstone för 20-åringar. Jaha tänker jag då, som också har allergi, och inte heller har märkt någon sjukdom sedan januari 2020, då kanske jag har haft den ständigt utan att fatta det. Inte ens när barnbarnet hälsade på, den dag han blev konstaterat sjuk i covid för ett par veckor sedan, så fick jag sjukdomen. Vad jag märkte. Har inte testat mig. Verkar inte vara någon idé att slösa pengar på det. 

Vad är det här för en sjukdom egentligen? En förkylning som går runt världen om och om igen. Och i Sverige dör närmare 15 700 (till i dag) eller fler i en slags utslagning av gamla eller sjuka i andra sjukdomar, men covid får skulden. 

Lena Einhorn framträdde i morse i TV4 för hon har skrivit en bok om denna pandemi. Boken blev till på några veckor under hösten 2021. Den är ute nu. Snabba ryck av hennes förlag. Hon begrep ingenting som virolog hur Sverige uppförde sig under Tegnells styre. Att Sverige inte fattade att sjukdomen kunde smitta, när man inte hade symptom och att inte alla skulle ha ansiktsmask, när hela världen hade det. 

Jag blir inte så helt förundrad över Sverige. Vi är ett folk som aldrig har lytt överheten så där väldigt mycket och nu när vi har importerat människor utifrån, som inte ens begriper att de ska göra som myndigheterna eller regeringen säger. Då är det inte så märkligt att det inte lönar sig för myndigheter eller regeringen att ta till stora åtgärder för att stoppa en pandemi, som ändå inte går att stoppa. Jo, man blir inte allvarligt sjuk om man är vaccinerad är mantrat för dagen. Vi har hört det. 

Men vi som inte blir sjuka då? Fast inget vaccin har nått oss? Tydligen kan man gå igenom denna sjukdom om och om igen utan symptom. Precis som Mea Walton har berättat om sig själv och sina kompisar. Så hela denna nedstängning av världen och alla ekonomiska uppoffringar har varit för att en del människor skulle överleva. De som redan var sjuka. Vi är så snälla och solidariska mot alla som har det svårt fysiskt. Så till den grad att vi önskar oss medborgerlig rätt att ta livet av oss med läkarhjälp när vi så önskar. Men dödligheten under de här båda åren har ändå inte varit värre än annars. Jo lite under 2020, enligt socialstyrelsen. Då dog utifrån kommande män mer än andra. Sämre immunförsvar uppenbarligen. 

Så varför har världen stängt ned under dessa båda år? "Follow the money" är uttrycket som passar. Vem har tjänat på detta? Läkemedelsindustrin, forskarna, och fastighetsmäklare, för alla ville bo större när de var tvungna att verkligen bo och arbeta hemma. Priserna har stigit ett par miljoner på stora lägenheter sedan i höstas i Stockholm och lite varstans. Inte undra på att det var stora demonstrationer mot vaccinpass i helgen som gick, när det ändå inte går att skydda sig. 

Detta borde vara över om några veckor, men åtgärderna från myndighet och regering går inte att stoppa förrän undantagslagen tas bort. Och antagligen kommer vi att få den där nationella veckan när alla ska förmås att ta sprutan. För inte kan regeringen backa på den. Det skulle verka för svagt. Så vecka 11, den 14 mars ska denna vecka starta. Det har socialminister Lena Hallengren sagt. 

15:09

Danmark väntas ta bort alla restriktioner angående covid vid utgången av januari. Det uppger Jyllandsposten.  Corona kommer inte längre att klassas som en samhällsfarlig sjukdom i Danmark. Statsminister Mette Fredriksen (s) ska framträda och klassa denna sjukdom som en epidemi från den 5 februari. Inom de närmaste veckorna lär Danmark nå flockimmunitet mot sjukdomen genom vaccinering och att smittan har spridits genom hela samhället. Lägg alla restriktioner i graven, säger Ekstra Bladet med en krigsrubrik. 

26.1.2022

Så dog Bolsonaros politiske rådgivare på ett sjukhus i USA. Denne Olavo de Carvalho dog i covid, men hade förnekat denna sjukdom. Eller sagt att den inte var farlig och dessutom inte velat importera vaccin till Brasilien. Så det var väl poetiskt rättvist. Han blev 74 år.                  


Denna covid har gått som ett spöke genom världen. Och massor av människor har haft den utan symptom. Men vi ska tvingas till vaccin av myndighet och regering. För vi är så solidariska med alla som mår fysiskt dåligt. Och ingen får dö, utom kanske de som vill. I framtiden. 
 Inga kommentarer:

Skicka en kommentar