onsdag 12 januari 2022

Sex miljarder i bidrag till hushållen för el

UPPDATERAT

 Regeringen har skyndat sig att införa bidrag för att hushållen ska kunna betala sina elräkningar som ligger på höga nivåer upp till 10-11 000 per månad. Upp till 2 000 kronor per månad kan det bli beroende på hur mycket el hushållen gör av med. Det här är en insats eftersom det är valår då finns det alltid hur mycket pengar som helst. Men vi gläds naturligtvis åt att en del villaägare kan bo kvar i sina hus. Men det verkar vara för lite och för sent med tanke på den dyra el som bostäder måste betala för december månad. Att sänka skatten är naturligtvis inte aktuellt, för det är inte socialdemokratisk politik utan nu blir det bidrag istället under tre månader. Byråkratin kommer att frodas ännu mer när det ska sökas fler bidrag. Priserna på el är absolut för höga ändå. Det är ju elskatt och sedan moms på hela den summan. Moderaterna har föreslagit slopad elskatt, vilket skulle gynna hushållen mer. Och dessutom hjälpa tjänsteföretag en del så de slipper lägga ned sina företag.

9:58

Nu säger regeringen att stödet ska utgå utan att hushållen behöver ansöka om det. Hur det ska gå till är dock oklart eller hur lång tid det kommer att ta. Sammanlagt blir stödet 6 000 kronor som mest sägs också. Det förklarar de inte, men det är när stödet betalas ut för tre vintermånader december till och med februari. Verkar vara ett hafsgenomförande. "Den exakta utformningen av elpriskompensationen kommer att tas fram i dialog med myndigheter, elnätsbolagen och riksdagen". Jaha. Men under tiden måste alla betala sina elräkningar och elskatten plus momsen ovanpå detta. Ingen vet när kompensationen ska kunna betalas ut. 

15:27

Bara momsen beräknas dra in mellan 5-10 miljarder extra den här vintern till staten. Och så vet ni väl att Vattenfall är helägt av staten, så där tjänar staten ännu mer. Plus elskatten då som beskattas en gång till genom momsen. Skatt på skatt. Förfärligt system. Så det här är inte alls något som belastar statsfinanserna för de går med vinst ändå på elen. Så det är en riktig valfläskbit som delas ut. Och nu blåser det också så det är inte någon dyr el längre. Den ligger på dryga 20 öre per kilowattimme i hela landet! 

18:35

Anna Eduards i Kungsör har fått en elräkning för december på över 20 000 kronor. Hennes villa är listad som 80 kvadratmeter stor. Står det angivet. Hon själv säger att det är 135 kvadrat. Det verkar inte stämma varken ytan eller räkningen. Eller? När jag slår upp kartan över huset ser det ut att vara tillbyggt flera gånger. Då stämmer räkningen antagligen bättre. Ytan kan då beräknas till 240 kvadrat ungefär. Inget bygglov? Är det därför kvadraten inte stämmer? Eller också är huset inte färdigbyggt. Då kan det vara ett draghål. Och att bara värma med el är dyrt. Man måste ha en-tre spisar eller kaminer då också. Villan ligger vid sjön Mälaren, kan vara kallt och blåsigt på vintern. Hon blev intervjuad som utsatt person i Morgonstudion på torsdagen den 13 januari. Då ställs inga svåra frågor förstås. Inga kommentarer:

Skicka en kommentar