söndag 16 januari 2022

Två av mina barnbarn har haft covid

 Jag träffade ett barnbarn för drygt en vecka sedan. Han hade covid fast det visste ingen då. Men det konstaterades dagen efter. Han blev inte så svårt sjuk. Mera som en förkylning. Han klagade över att han var så matt och han hade lite feber. Själv är jag inte sjuk. Inte vaccinerad och åkte och handlade i går. Nästan helt tomt i affären och folk stod på flera meters håll i kassorna. Naturligtvis är allt åt skogen i Sverige just nu. Brödet jag köpte hade ökat med fem kronor i pris sedan förra veckan. Dyr el! Vi får betala.

På Gotland rustar militären. Här där jag bor var det full fart på övningarna på 80-90-talet, men nu var det länge sedan jag såg en militär eller hörde kulspruteknattret i skogarna. Men nu är inte Sverige längre naivt, säger försvarsminister Hultqvist. Det cirkulerade drönare över kärnkraftsanläggningarna i Sverige trots den hårda vinden och det är inte så roligt. 

Nu ska väl äntligen alla bli immuna eftersom den senaste omikron sprider sig till alla också små barn. Vilket hot är värst? Ryssland eller covid? Ingendera skulle jag säga. Det ingår i vokabulären hos Putin att vara hotfull för Ryssland vill vara en hotfull stormakt. Men att invadera Sverige finns knappast på kartan. Det räcker att slå ut statliga och kommunala datasystem. Eller stoppa kärnkraften. Då har vi ingen el längre värd namnet. 

Vi lever i en ny omvärld, där alla umgås. I dag kommer en son hem från Thailand. Flygplanet hem är inte fullt, men de har fått sol och värme i någon vecka. Det brukar räcka långt i den svenska vintern. Det är tur att de är svenskar annars kanske de inte hade fått komma in i Sverige. 

Här hemma tuffar allt på, men Melodifestivalens tävlingar kommer att utspela sig i Stockholm istället för runt om i landet. Vem bryr sig, säger jag. Det var länge sedan jag gav detta spektakel någon uppmärksamhet. Det är den frihet man kan ha när man tillhör de äldre. Mycket har man sett förut och tröttnat på. Annat tar över och färden mot andra sidan pågår mer påtagligt än när man är 20plus. Men det gör inget! Det är livets gång. Det vore hemskt att leva i 100 år eller mer. 


Är det krig? Nejdå bara en markering från Sveriges försvarsminister att Sverige inte går i Rysslands ledband. Bilden från i fredags i Visby. Faksimil från Aftonbladet. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar