onsdag 12 juli 2023

En bild från 50-talet

Jo så här såg det ut då på 50-talet när jag och min bror befann oss i Blekinge som barn. Vi placerades hos denna familj som sommarbarn för att slippa ifrån förorten i Stockholm. De hade en liten gård som försörjde dem. Tio kor, grisar, höns, får och odlingar. Jag har varit där med min familj sedan dess på 90-talet och då var driften tjurar istället för kor. Bättre för då slipper man mjölka. 

Vi hjälpte till att vända höet ute på åkern, hässja hö och att lasta höet på en vagn som hästen drog plus att lägga höet inne på loftet ovanför korna i ladugården. Mycket jobb som gjordes för hand på den tiden. Det var inte tråkigt utan det var att hjälpa de vuxna. 

Det är en rikedom att ha minnen från den tiden och att ha fått vara med om det som nästan alla människor gjorde förr i tiden. Då när alla försörjde sig själva före den här tiden då välfärden ska ta hand om människor och vi har gått till industrisamhälle och vidare till informationssamhället. Vilket samhälle som helst duger bara det finns omtanke och kärlek mellan människor. 

Här står familjen som försörjde sig själva och tog hand om oss barn i sex somrar. De hade så mycket över att ge så de kunde ge det också till oss. Bilden är tagen av Ingvar Rudberg, vår pappa. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar