måndag 10 juli 2023

Toleransparadoxen i full frihet

 Redan filosoferna på 1900-talet visste att det var en paradox att toleranta samhällen skapade intolerans. Karl Popper beskrev detta i sin bok Det öppna samhället och dess fiender (1945). Han sade där. "Om vi på ett obegränsat sätt tolererar intoleranta människor, om vi inte är beredda att försvara ett tolerant samhälle mot de intolerantas angrepp, då kommer de toleranta att gå under, och toleransen med dem. Ett demokratiskt och öppet samhälle är således alltid utsatt för förfall inifrån, från människor som drar nytta av de friheter ett tolerant samhälle erbjuder i akt och mening att bekämpa just dessa friheter (tex yttrandefrihet)."

Exakt där står vi nu åter många decennier efter andra världskriget. Och det senaste uttrycket för detta är diskussionen fram och tillbaka om Sverige ska bli mer muslimskt i sitt uttryck. Karl Popper tänkte naturligtvis på Tyskland och vad som hade hänt där när han skrev sin bok, men att Sverige skulle befinna sig under press att ändra sin lagstiftning om yttrandefrihet från muslimskt håll fanns inte inom tankesfären då 1945. Men alla extrema riktningar inom religion och politik hotar öppna samhällen. Och det mest extrema som finns i världen just nu är samhällen där politik och religion har gått samman och försöker ändra hela världen till att bli som dessa 57 muslimska samhällen. 

Vi måste hävda rätten att inte tolerera de intoleranta, menade Karl Popper också. Intoleranta sekter har inte rätt att klaga på intolerans och deras frihet bör begränsas när de tolerantas säkerhet är hotad. De 4 000 som stod på Medborgarplatsen i går och hävdade att deras bok är helig och inte får brännas tillhör de mest intoleranta i Sverige i dag. Men vi har kring två miljoner invandrare i landet och detta var en liten minoritet, som så högljutt skrek Allahu Akbar. Det får de göra om de inte också tar till våld. 

PS. Så kräver då Erdogan att få medlemskap i EU nu igen. Han har velat det sedan evigheter och krävt detta så fort det har gått. Bra tillfälle nu igen. Tycker han. Han blandar ihop frågorna så mycket det går. EU vill inte släppa in honom. Så klart! DS.


Medborgarplatsen den 9 juli i nådens år 2023. Deras egen gudomlighet och helighet har de lagt i en bok och aldrig gått vidare från att se hur de själva har avsvurit sig den individuella friheten att tänka och tycka vad de vill. Samt att vilja få resten av svenska folket att bli likadana intoleranta.


1 kommentar:

  1. Medborgarplatsen kan användas till mycket, även till utspisning och välgörenhet
    för hemlösa och fattigpensionärer ...

    SvaraRadera