fredag 28 juli 2023

Nej ändra inte yttrandefriheten

 Av en slump råkade jag komma in på Nyhetsmorgons paneldebatt, trodde inte den fanns längre. Men där satt Göran Greider från Dala-Demokrten, Amanda Solkolnicki från DN och Malin Siwe från Expressen och var helt vettiga alla tre. De ville inte ändra yttrandefriheten i Sverige. Malin Siwe sade att ger man sådana extremistiska antidemokratiska krafter en bit av en lillfingernagel så tar de snart hela handen. Jag trodde att Göran Greider skulle säga emot, men det gjorde han inte, förrän twittret från Richard Jomshof, ordförande i justitieutskottet, kom på tal där denne menar att islam är en "antidemokratisk, våldsförespråkande och kvinnofientlig religion/ideologi, grundad av krigsherren, massmördaren, slavhandlaren och rövaren Muhammed". 

Panelen var ense om att det behövdes inte sådana provokativa yttranden av någon i denna situation som Sverige befinner sig i där regeringen försöker kyla ned de missförstånd och rena lögner, som Sverige som land har varit utsatt för. Dock tänkte nog många med mig att det var ju sant det han sade Jomshof. Å andra sidan har ju bokförlaget nu betecknat min nya bok Innan glädjen infinner sig som provokativ (baksidestext), så jag befinner mig väl i samma båt tydligen. Dock har jag inte sagt ett ont ord om muslimer i denna nya bok utan istället citerat en sufisk mystiker. Men det är något helt annat naturligtvis än folkmassorna som brände den svenska ambassaden i Bagdad.

Jag blev dock positivt överraskad av att denna panel ändå stod ungefär där jag själv står angående yttrandefrihet. Äntligen kan jag då säga eftersom jag uppmanade mina journalistkompisar att ställa sig på Lars Vilks sida, men på den tiden 2007 var de för fega för att göra så. Då handlade det också om yttrandefrihet förstås. Men nu har vi kommit dithän till slut att det gäller att ställa sig upp och försvara yttrandefriheten, för hur långt tillbaka ska vi annars backa, som också paneldebatten sade. Så skönt att höra. 

Så bra att de tyckte i morse att yttrandefriheten inte ska ändras. Det trodde jag inte, men tydligen har åsikterna flyttats sedan 2007 när Lars Vilks inte försvarades särskilt när han gjorde sina enkla Muhammedteckningar. Knappast någon ville på den tiden reta några muslimer. Sverige har förändrats. 



1 kommentar:

  1. https://www.svd.se/a/Kn2m5G/lat-inte-teokratier-paverka-vara-lagar-skriver-sten-widmalm
    Också rätt bra ...

    SvaraRadera