torsdag 16 maj 2019

Sparka Annika Strandhäll!

UPPDATERAT
Jag instämmer i kritiken mot socialförsäkringsminister Annika Strandhäll. Jag har tidigare påtalat att hon skyller vårdens kris på pensionärerna, att hon har betecknat tidskriften Kvartal som "rasistisk" och att hon inte har betalat en faktura för en glasveranda, som hon och maken beställde ritningar på av en arkitekt. Nu krävs hennes avgång för att hon har ljugit om hur det gick till när Strandhäll sparkade Ann-Marie Begler som chef för försäkringskassan. I ett brev skickat till KU krävs att Begler återinsätts. Det var politiska motiv som låg bakom att generaldirektör Ann-Marie Begler sparkades säger kritikerna. Tjänstemännen på försäkringskassan menar att Annika Strandhäll ljög för KU bara månader före valet förra året. Moderaten Mikael Odenberg vill nu att riksdagen på förslag av KU avsätter Strandhäll. 

I dag kommer KU ha ett möte där man granskar detta fall. Moderaterna, kristdemokraterna och sverigedemokraterna har hotat med att rikta misstroendevotum mot Strandhäll. Det här är ett otillbörligt styrande av myndigheter, som inte ska förekomma i ett demokratiskt land som Sverige. Ministerstyre är inte tillåtet. Men statsminister Stefan Löfven tycker att det är Polen och Ungern som ägnar sig åt sådant, inte hans ministrar.

Annika Strandhäll är född i Göteborg och uppvuxen i Bergsjön och var tidigare förbundsordförande för SKTF/Vision. Hon blev tillsatt som socialförsäkringsminister år 2014. Hon blev socialminister år 2017, men flyttades tillbaka till posten som socialförsäkringsminister år 2019. Inte ens Stefan Löfven litade på hennes kapacitet. Även Dagens Industri kräver i en ledare att Strandhäll får gå. Först sade Strandhäll att Begler hade skött sitt uppdrag, men att regeringen behövde något annat förra året inför valet. I april i år hade hon ändrat detta, när hon stod inför KU, till att Begler hade misskött sig. Någon hade väl påtalat ministerstyret för henne. Strandhäll har också påstått att Begler ville avgå, men Begler säger att hon inte ville det.
15:28
Moderaterna lämnar in en misstroendeförklaring mot Annika Strandhäll. Men statsminister Stefan Löfven har menat att man måste vänta tills KU har sagt sitt om cirka en månad. Tisdagen den 28 maj kl 12 ska denna omröstning ske angående misstroendeförklaringen.
17.5.2019
Liberalerna ska också rösta för att Strandhäll ska gå. Centern har ännu inte lämnat något besked. 
21.5.2019
Ett nytt vittne har framträtt. Det är topptjänstemannen Sture Hjalmarsson som går emot minister Strandhäll. Han har deltagit i nästan alla möten och har aldrig hört kritik eller att Begler skulle ha misskött sin post. Han har nu skrivit ett brev om detta till KU. Stefan Löfven har sagt att han tror på Strandhäll, men det drabbar ju också honom, när andra säger motsatsen.
4.6.2018
Strandhäll blir prickad av KU. Det finns ingen dokumentation kring detta ärende. Men det konstaterades av socialdemokraterna att hon inte hade ljugit om detta ärende. Nej att inte säga något alls är ofta den bästa politiken. Prickningen var enhällig från alla partier. 
Ann-Marie Begler blev sparkad av politiska skäl
som generaldirektör under
valåret 2018 eller hon ville avgå.
Två versioner från Annika Strandhäll.
Faksimil från Google. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar