lördag 20 februari 2021

Anders Ygeman (s) sitter löst igen

 Energiminister Anders Ygeman ser ut att har gjort bort sig ännu en gång när han har gett en miljard till ett privat företag för att lösa Stockholms elproblem. Pengarna kommer från statlig elberedskap, som är till för krissituationer, inte för att ge till ett privat elbolag för att klara den dagliga elförsörjningen i Stockholm. Jimmie Åkesson (sd) kräver Ygemans avgång detta med anledning av att pengarna skulle användas till större delen för att rusta upp ett privat företags kraftvärmeverk. 

Detta ser ut som ministerstyre och så sent som i januari i år sade Ygeman att dessa elberedskapspengar inte användes för att åtgärda problem med elen i storstadsregioner. Anders Ygeman var inrikesminister 2014-2017, men fick avgå då i samband med IT-skandalen på Transportstyrelsen där skyddsvärt IT-material hade gjorts tillgängligt för en icke säkerhetsgodkänd person. 

Ygeman fick komma tillbaka 2019 som energiminister, men kan drabbas av samma öde igen: att han får avgå. Beredskapspengar ska användas vid naturkatastrofer och krig, inte för att rusta upp det allmänna elnätet. Företagare har inte kunnat bygga ut som de har velat för att det inte fanns tillräckligt med el i nätet. 

Så här ser det ut i mitt hus när elen är borta. Inte roligt. Det gäller att ha egen beredskap för detta med vedspisar. Det blir genast 1800-tal när elen försvinner. Man måste vara beredd att ta hand om sig själv och sitt hus även i icke kristider. Staten och Vattenfall klarar inte alltid elnätet. 

Nedan är Jimmie Åkessons reaktion i dag när det gäller den upprördhet som vänsterliberalerna uttryckte över att han åter igen upprepade vad han alltid har sagt. Nästan. Han menar att dessa vill flytta fokus från "Ygemanskandalen" plus andra tillkortakommanden. Dessutom är han ju numera ett reellt hot mot regeringsmakten sedan moderaterna har sagt sig vilja tala med honom. Inga kommentarer:

Skicka en kommentar