onsdag 3 februari 2021

En helt vanlig vinter

 Ja så här ser det ut nu igen, fast bilden nedan är från ett annat år, för min kamera har gått sönder. Men årstiderna är sig lika. Inte så stor skillnad. Men våra liv är för korta för att vi ska inse att jorden är som den alltid har varit. Vi har funnits här någon sekund av vår planets liv och klimatet har hela tiden förändrat sig. Koldioxiden har ökat från 1800-talet med någon bråkdel och det är positivt för växtligheten, som behöver den. 

Jag ser det på min tomt genom att tallarna växer fort och därför bryts deras grenar av ibland för de blir så tunga, särskilt när det är mycket snö som i dag. Men det är helt naturligt det också. Träden försöker kompensera genom att låta de grenar som är kvar växa sig långa och breda. Och dessutom kommer det att växa upp en skog av tallar strax utanför tomten, för tallarna sår sig själva. Det är enbart positivt tycker jag. 

Vi har fått en klimatförbättring under de senaste 150 åren och gått från fattigdom och svält i landet till välstånd och bättre klimat, läs varmare. Planeten skulle ha varit täckt av is om inte vattenångan fanns i atmosfären. Denna gas gör att vi har kring 15 plusgrader istället för minus 15 över jorden. Bara positivt. Vi kommer att förstöra vår ekonomi om målen med att minska koldioxiden till 2030 ska bli verklighet plus att det behövs en diktatur för att få människor att lyda dessa verklighetsfrämmande mål. Nedan citat ur Klimatupplysningens artikel från i dag. 

"Det är de senaste dryga trettio åren, två tiotusendelar av mänsklighetens historia, som vi kommit att hävda att koldioxidutsläppen måste begränsas. 1988 bildades IPCC och med det föddes den naiva hypotesen att vi med koldioxidhalten som kontrollratt kan styra planetens klimat. IPCC:s rapporter om sitt uppdrag att samla fakta, som visar människans farliga påverkan på atmosfärens sammansättning, ter sig allt märkligare. Observationer i verkligheten och forskningens ökade kunskap tyder på allt svagare roll för koldioxiden. Samtidigt uttrycker Summary for Policy Makers större säkerhet om koldioxidens fördärvlighet och manar till omställning av hela världens sätt att leva och framför allt hur vi skaffar oss energi för fortsatt utveckling."


Det är vinter nu igen som det har varit alltid på norra halvklotet den här årstiden. På 1860-talet hade vi den sista svälten i landet för skördarna slog fel. Det var alldeles för kallt. Och människor levde av barkbröd och lavar i Norrland. Det blev knappast någon sommar 1867 för frosten kom redan i juli. Vi ska vara tacksamma för den klimatförbättring som har skett sedan dess. 

1 kommentar:

  1. Jaa nog är det märkligt att det bara talas om koldioxiden vid klimatpåverkan.
    Det finns orsaker som inte tas på allvar och kanske har större påverkan än växthusgaser. Vattenånga är en växthusgas som lätt påverkas av mikrovågsstrålning. Vattenmolekylen kommer i resonans och börjar vibrera och strålningen omvandlas till värme.
    Ingen vågar föra detta på tal, att mikrovågor kan vara orsak till temperaturhöjning, Då hotas mobilanvändningen och den trådlösa tekniken. Visst är tekniken bekväm och har många fördelar, men måste den bygga på en teknik som värmer vatten?
    Den trådlösa tekniken, byggs ut allt mer och klimatproblemen kommer att fortsätta med den. De blir bara värre, eftersom vi inte längre vara utan rådlösa tekniken. Lättare att framställa koldioxid som den stora syndaren. Det finns ett uttryck som är ganska talande: Som man bäddar får man ligga!

    SvaraRadera