fredag 12 oktober 2018

Journalisten Jamal Khashoggi föll i onåd och mördades

Jamal Khashoggi är torterad och mördad
av en dödspatrull utsänd av
Saudiarabien.
Faksimil från Youtube. 
UPPDATERAT
Det är inte bra att förlora gunsten hos det saudiarabiska kungahuset. Det fick journalisten Jamal Khashoggi erfara enligt vad Turkiet har avslöjat. Khashoggi levde i exil i USA, men gick in på Saudiarabiens konsulatet i Istanbul, för han ville gifta sig och behövde då papper från hemlandet för detta. Han lyckades komma ut första gången han besökte konsulatet, men sedan blev han ditkallad igen och då kom han aldrig ut. Hans fästmö väntade utanför ända tills konsulatet stängde och anmälde honom sedan som saknad. 

Nu säger Turkiet att han har blivit slagen, torterad och styckmördad av en utsänd mördarliga. Washington Post berättar att det finns både en video och ljudfiler över detta mord. Khashoggi flydde från Saudiarabien förra året i september och har sedan dess skrivit kritiska artiklar om det saudiska kungahuset och bland annat kritiserat invasionen av Jemen. Han hade länge arbetat som journalist och exempelvis intervjuat Osama bin Laden flera gånger. Saudiska tjänstemän nära kronprins Mohammed bin Salman hade ringt under flera månader för att erbjuda honom toppjobb i regeringen, men Jamal Khashoggi litade inte på detta. Det var 15 män i dödspatrullen som var utskickad och namnen på dem har publicerats i turkiska Daily Sabah. 
14.10.2018
Jaha president Trump ska gå till botten med det här och ifall det är sant att Saudiarabien har mördat journalisten ska landet straffas strängt, enligt Trump. Vad betyder det? Ska USA invadera? Eller ta död på kungafamiljen? Eller kommer ingenting att hända? Man vet aldrig när Trump sätter igång. Mycket skrik och lite ull, som gumman sade som klippte grisen. Sic!
10:56
Eller det kanske är dags att invadera med hjälp av litteratur och andra skrifter utifrån? Erik van der Heeg på Ledarsidorna konstaterar här: "I Grekland översätts varje år över 1000 titlar till grekiska. Det sammanlagda antalet titlar från andra språk som översatts till arabiska sedan 1100-talet utgörs av cirka 100.000, vilket är samma antal som under ett enda år översätts till spanska. Vidare konstaterades att endast var sjätte universitetsutbildad person i Saudiarabien någonsin har läst en bok som inte var en skolbok, kurslitteratur eller religiöst obligatorium. Det kanske mest nedslående var att man inte kunde konstatera någon teknisk innovation eller intellektuellt banbrytande verk som utgått från arabisk botten sedan 1100-talet – vilket står i bjärt kontrast till tiden före." 
16.10.2018
Saudiarabien är på väg att erkänna att det var ett förhör som gick snett som orsakade Khashoggis död. Egentligen skulle han tas med till Saudiarabien. I går söktes konsulatet igenom med folk från både Saudiarabien och Turkiet och kung Salman i Saudiarabien säger att han inte har någon som helst kunskap om vad som kan ha hänt. 
17.10.2018
Här skriver New York Times att det är kretsen kring 33-årige kronprinsen Salman som är ansvarig för detta mord. Både kung Salman och kronprinsen har förnekat kännedom om mordet. Kronprinsen har försökt att framställa sig själv som en reformator och försökt att få västländer att investera i landet. Statsminister Löfven besökte landet 2016 för att upprätta fler handelsförbindelser. Det första kvinnliga nyhetsankaret framträdde i september i år i saudiarabisk TV. Iklädd svart slöja, som nästan dolde håret och mörka kläder. Khashoggis familj är välkänd och erkänd i Saudiarabien. Familjen tillhör landets jetset. Kronprinsen begick ett allvarligt och klumpigt misstag när Khashoggi mördades. Här skriver CNN om mordet. Saudiarabien är den största sponsorn i världen av radikal islam. Göteborgs moské på Hisingen är till 100 procent betald av Saudiarabien. Och var fjärde moské i Sverige är betald med pengar från utlandet. 
18.10.2018
Först fick Khashoggi fingrarna avhuggna och sedan huvudet enligt den turkiska tidningen Yenisafak. Riktigt mysigt precis som i sagoboken Tusen och en Natt. På de grymma kalifernas tid. Det finns en ljudinspelning från vad som hände. Det tog Khashoggi sju minuter att dö enligt denna ljudinspelning. 
20.10.2018
Jo så bekräftades det som vi redan har vetat att Khashoggi mördades inne på konsulatet. Här skriver Daily Mail utförligt om detta mord, som fortfarande kallas olyckshändelse. Men var är kroppen? De anhöriga vill ha kroppen så att den kan få en begravning. 
23.10.2018
Berättelsen om mordet på Khashoggi blir värre och värre. Rena medeltiden! Men det vet vi väl att man om skrapar på människors yta så är vi tillbaka på stenåldern. 
15:17
Delar av Khashoggis kropp har hittats i en trädgård i Turkiet. Det är den saudiske diplomatens trädgård. 
3.11.2018
Mordet på Khashoggi beställdes "från högsta nivå" i Saudiarabien enligt Turkiets presiden Erdogan. Han vill dock inte anklaga kungen utan då tillskrivs detta mord  kronprins Salman. 
17.11.2018
Också CIA har kommit fram till att detta var ett beställningsmord av kronprins Salman. Han beordrade detta personligen. 
20.11.2018
Här är det senaste inspelat från när mordet ägde rum. Publicerat i turkisk media. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar