lördag 5 september 2020

Att fly till den svarta befolkningen från judarna

Om man är tillräckligt mörk kan man i USA utge sig för att vara svart och sedan få en uppburen tjänst på George Washington University. Det har hänt nu när Jessica Krug har erkänt att hon flydde från sin ursprungsfamilj och att hon egentligen är en vit judinna. Fast hon har passerat som svart i alla år. Och undervisat om de svartas historia. Hon blev utsatt för övergrepp, säger hon, i sin ursprungsfamilj och flydde från detta.

Det verkar helt otroligt för någon från Sverige att man frivilligt skulle vilja bli svart om man inte är det, men det har kunnat medföra fördelar också för Jessica Krug. Hon menar att hon har varit anti svart genom att hon har tagit en plats, som kunde ha varit till för en svart person. Jag begriper inte riktigt vad det handlar om, men det är väl för att jag inte är amerikan.

Att någon ljuger om sin bakgrund kan ha många skäl. Det har väl varit ett sätt för henne att bli erkänd av en annan folkgrupp än den hon föddes in i som barn. Det är raka motsatsen till vad som brukar vara fallet i Sverige, där det finns ekonomiska fördelar att vara utifrån och inte ingå i den svenska kulturen. I Sverige är det dock heller ingen fördel att vara jude eftersom många av de nytillkomna har djupa fördomar mot det folkslaget. Den judiska församlingen i Malmö har minskat till nästan en tredjedel mot för 20 år sedan. 

Dock att ljuga om sin bakgrund gör många i Sverige också. Ett av de uppmärksammade negativa exemplen på senare tid är en man som hade en hjärntumör, men som uppgav olika identiteter varje gång han sökte hjälp för huvudvärk och därför dog han till slut av sin tumör. Men som sagt att byta mellan folkslag med olika hudfärger är inte så lätt. I Amerika ses människor från Mellanöstern och Nordafrika som vita i befolkningsräkningen. Så Jessica Krug har uppgivit att hon varit dels från det svarta Nordafrika eller från den svarta befolkningen i Karibien. 

Hon har gett sig på en granne som heter Anna Anderson och är från Sverige och kallat henne "stupid white bitch" bland annat. Och hon har stulit paket med mat som hade levererats till Anna Anderson. Jessica Krug har uppvisat ett bisarrt beteende och hennes bekännelse nu kanske ingår i ett tillfrisknande. Vem vet.

George Washington University säger att de inte kan kommentera ett personalärende efter hennes bekännelse, men hon har skrivit böcker om sitt ursprung och de svartas situation, plus artiklar som har publicerats i medier reserverade för svarta. Personligen tycker jag att det är mycket rasistiskt att dela upp människor efter hudfärg. Det borde inte spela någon roll, men dit har vi långt som mänsklighet. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar