fredag 11 september 2020

I morgon ska koranen brinna i Stockholm

UPPDATERAT

Det är en provokation naturligtvis att bränna böcker runt förorter i Stockholm och särskilt denna heliga bok koranen, men muslimer säger att ingen kommer att reagera. Jo det är naturligtvis rätt förhållningssätt. I morse brann en koran i Rosengård i Malmö och någon kastade en cykel genom rutan på brännarnas bil. Det är inte ett brott att bränna en bok, men att förstöra en bil är det. 

Det är tröttsamt med dessa motsätningar som aldrig kommer att ta slut så länge människor i sina föreställningar tror att det finns heliga böcker. Då kan paragrafen hets mot folkgrupp användas, fast det borde inte heller vara möjligt. När det blev upplopp i augusti i Malmö efter en koranbränning så anhölls flera för våldsamt upplopp. En man är nu begärd häktad i Malmö för detta. Han är 31 år och misstänkt på sannolika skäl.

De här motsättningarna får vi nog dras med under överskådlig framtid. Ingen som är religiös vill förstås få den heliga boken uppbränd. Det gäller väl bibeln också, även om Sverige inte längre är ett statskyrkoland. Hur blir det då i framtiden? Ett småskaligt religiöst krig vore inte så roligt i vårt land. Vi har inte haft något sådant sedan Gustav VI Adolf drog i krig mot katolikerna under 1600-talet. Men det utspelade sig inte på hemmaplan utan i Europa. 
17:16
Den 31-årige mannen är nu häktad för våldsamt upplopp. 


Nej det verkar det inte vara, inte att bränna själva boken, men det kan vara förargelseväckande beteende
eller hets mot folkgrupp beroende hur det går till. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar