torsdag 10 september 2020

Människan går mot sin egen utrotning

Living Planet rapporterar att de vilda ryggradsdjuren har minskat med 68 procent sedan 1970. Det är människan som orsakar detta. Vi är som ett slags aliens som har invaderat planeten med närmare 8 miljarder exemplar och hotar mångfalden och djurlivet på vår egen planet. Människor är den enda arten som kan bota sjukdomar och föröka sig över alla bräddar. 

Om jag ser till landskapet där jag bor, så har särskilt fåglarna blivit färre. Inga lärkor längre om våren. För det är ingen som plöjer åkrarna. Inga fasaner i närheten. Knappt några svalor. Vi har förändrat vårt levnadssätt från att vara bönder, vilket de flesta var för 100 år sedan då vi levde tillsammans med naturen och djuren till att sitta vid våra datorer och uttrycka oss. Igelkottarna har försvunnit och snokarna finns inte längre här, inte heller huggormarna som bebodde marken för 30 år sedan. Rätt skönt dock att slippa dem.

Men här där jag bor finns också nya djur som människan har introducerat, som vildsvin och hjortar, som ska jagas för nöjes skull. Älgarna har dock blivit mer sällsynta. Men rådjuren frodas i trädgårdarna. Så allt är inte nattsvart. Men fisken är på väg bort. För den industriella världen kan ta bort dem. Men naturligtvis går vi mot vår egen utrotning och den nuvarande pandemin är bara början. 

Det fungerar helt enkelt så i djurvärlden, dit vi också hör, att när en art förökar sig våldsamt så slår naturen kring denna art tillbaka. Vi kan aldrig komma undan mutationer hos virus och de invaderar våra kroppar vare sig vi vill eller inte. Min mormor och morfars familj klarade sig från spanska sjukan genom att de bodde ödsligt i skogen. De fick tio barn och alla överlevde till vuxen ålder.

Men nu när vi ska trängas ihop på allt mindre ytor så blir vi sjuka. Och vårt resande över hela planeten gör att dessa virus sprids på ett par dagar. Precis som i alla Hollywoodfilmer som har varnat för detta. Anders Tegnell hade uppenbarligen de vanliga fördomarna eftersom han åkte till Afrika och Somalia i våras istället för att stanna i Sverige, för det är ju den kontinenten det är extra synd om och som alltid drabbas av ebola och annat. En rent kolonial inställning. Nej nu är det vår tur också. Vita människor är inte förskonade. 

Ifall vi inte rättar in oss efter naturen kommer vi också att gå mot utrotning. Jag spår att mänskligheten om hundra år inte alls kommer att vara lika många som nu. Sjukdomar och svält plus de vanliga krigen kommer att ha decimerat oss. Det är helt enkelt en naturlag på den här planeten. Allt annat är övermaga tro på att vi är så förnuftiga och kloka och kan klara allt. Nej det kan vi inte. Varje år brukar kring 90 000 dö i Sverige, men i år kommer det antagligen att blir över 100 000 för 51 000 hade redan dött vid halvårsskiftet, enligt statistiken.


Den här filmen kom 2011 och handlar om smitta
 från fladdermus till gris till människa.
Det blir en dödlig pandemi.
Och nu har detta inträffat i verkligheten.
Vi kan utrota oss själva.   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar