fredag 15 april 2022

Moskva sjönk i Svarta havet

UPPDATERAT

Se där en bra symbol för Ukraina vare sig det var de som sköt flaggskeppet Moskva i sank eller att det började brinna och inte gick att släcka för ammunitionsförrådet exploderade. Fartyget  Moskva var 186 meter långt och bestyckat med sjömålsrobotar och kryssningsrobotar. Det hade 500 mans besättning. Det är en enorm prestigeförlust för Ryssland att bli av med denna stolthet och flottans största fartyg i Svarta havet. Ryssland kan därmed inte längre röra sig fritt i Svarta havet.  

Sist något sådant hände var i Falklandskriget i början av 80-talet då Argentinas kryssare General Belgrano sänktes av engelsmännen. Skeppet var lika stort som  flaggskeppet Moskva, men hade fler än tusen besättningsmän. Ryssland svarade med att attackera Kiev för de påstod att Ukraina hade attackerat bostadshus inne på rysk område i öster. Sju personer blev enligt Ryssland skadade. Ryssarna bombade en fabrik i Kiev som sägs ha tillverkat sjömålsroboten Neptune, det vapen som sänkte flaggskeppet. Så det troliga är att flaggskeppet sänktes av Ukraina. Varför skulle annars Ryssland hämnas?

17.4.2022

Här beskriver Daily Mail hur det gick till när Ukraina träffade Moskva med två missiler och skeppet sjönk när det bogserades in till land. 

Go fuck yourselves! Så sade de ukrainska soldaterna på Ormön när det ryska fartyget hotade dem. De sägs därefter vara tillfångatagna. Eller döda. Men nu har händelsen blivit frimärke i Ukraina. 
Uppdaterad version av frimärket. Stämmer med verkligheten. Inga kommentarer:

Skicka en kommentar