onsdag 20 april 2022

Putin kommer aldrig att ge sig

Enligt bedömare inifrån Kreml så kommer Putin aldrig att ge sig utan att ha vunnit som han ser det en stor seger i Ukraina. Allt går ut på att göra Ryssland stort igen och då får ryska folket finna sig i att de drabbas. Putin har gett sig in i ett krig han förvisso kan vinna till priset av att han förlorar allt han har uppnått under 20-talet år rent ekonomiskt för det ryska folket, men det stoppar honom inte. 

Överordnat är hans syn på Ryssland som stormakt och som ett land som har rätt till alla de länder som tidigare har varit inlemmat i Ryssland eller Sovjet. Ukraina förklarade sig självständigt 1991 när Sovjetunionen föll samman. Det spelar ingen roll att Putin förstör det land han tänker erövra, för sådan är denne diktators syn på sin makt. I värsta fall kan han använda kärnvapen. 

Större delen av ryska folket stödde invasionen av Ukraina och en hel del gör det fortfarande eftersom de får utvalda nyheter och propaganda genom ryska medier. Det är farligt att sätta sig emot vad som pågår. Som så många gånger tidigare får folket tiga och lida. 

De tio högt uppsatta som har uttalat sig anonymt för Bloomberg om Putin och läget, anser att kriget är ett katastrofalt misstag. Men Putin kommer aldrig att erkänna detta. Han ser detta som sitt historiska uppdrag som ledare och även rysk ekonomi kommer att anpassa sig. I Ryssland finns det inte tillräcklig styrka att stå emot honom. Han kommer att utropa en seger den 9 maj, det historiska datum då det stora fosterländska kriget tog slut, det vi kallar andra världskriget. 

Putin har skyllt också andra världskriget på Väst precis som han nu menar att han var tvungen att gå in i Ukraina. Det fanns inget val eftersom Ukraina hade vänt sig västerut. Putin träffar andra statsmän - här Tysklands förbundskansler Olaf Scholz - vid det sex meter långa bordet, som håller allt på avstånd. Både smitta och åsikter. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar