måndag 11 april 2022

Skiftet från Rysslands imperialism

Det handlar om ett stort skifte, som pågår i världen. Ska Ryssland lyckas att bli kvitt sina despotiska ledare, som har anor tillbaka till tsarernas välde och ska landet gå vidare till något nytt. Sverige har också en allenarådande socialism sedan 60-talet och många har haft nytta av det i sina karriärer och fortfarande har det. Vilken ideologi som helst blir fasansfull om den för frodas för länge. 

Ideologier är starka om människor har övertygats om dem. Teorier är dock inte verkligheten. Det är maktmänniskor, som vill ha extremiststudier på universiteten och låta alla minoriteter tillfredställas. Men världen kan dock inte ledas av minoriteter. Inte heller är globalitet något som ger människor någon glädje i sina liv. Det är ett abstrakt begrepp, som också kan användas för att låta bra. Vi ska alla vara en stor familj. Men tyvärr så fungerar inte familjer så. 

På en ytlig nivå kan alla umgås. Vi kan prata om vädret och andra icke personliga saker utan att bli osams. Men att diskutera djupare kan vara svårt. Även i familjer. Alla människor vill vara sig själva, inte bestämmas av andra mer än nödvändigt. Det är svårt också nu när det inte går att lita på något alls. Kriget i Ukraina skapar så mycket propaganda. Det i sin tur gör att människor tystnar. Inte bara i Ryssland utan överallt. 

Henrik Arnstad har anklagat partier i olika länder för fascism. Han har varit rådgivare åt regeringen på Löfvens tid. Människor i Sverige har under lång tid av vänstern anklagats för att vara nazister, för det var det största hotet. Andra världskriget skulle upprepa sig, men inte genom att Ryssland anföll sina grannländer. Så klart. Utan genom att vi själva var sådana ruttna människor som hade ett parti som sverigedemokraterna i landet. Under de senaste åren har Arnstad förlorat i popularitet, han befinner sig som adjungerad på Södertörns högskola, och hela maktsfären även i Sverige svänger nu. 

Den ryska imperalismen är i fel århundrade. Det är inte längre läge att sträcka ut Ryssland över Europa. Det hörde till 1900-talet, då det blev två världskrig. Ska vi nu återigen gå mot ett tredje världskrig? Det skulle bli ett för stort pris att betala både för Ryssland och resten av världen. Men helt klart är att ett stort skifte står för dörren. Det spelar ingen roll hur mycket Putin tror att han har rätt att flytta sina gränser. Hans makt måste brytas nu. 


Så här såg det ut i Berlin i maj 1945. Ska vi återigen gå in i ett världskrig? Eller går det att bryta Rysslands makt över människors sinnen? Ukraina är inte Tyskland på 30-talet som Putin påstår. Men också den svenska vänster har ständigt påstått att vi är på väg tillbaka till 30-talet och fascismen. De trodde knappast att det skulle visa sig vara Ryssland, som stod för detta. Inga kommentarer:

Skicka en kommentar