söndag 21 januari 2024

Alastair Hamilton betalade hundratusen för att få dö

 Alastair Hamilton var 47 år och frisk när han bestämde sig för att dö på en klinik i Schweiz. Det är fullt lagligt att göra så. Hans mamma som är 81 år visste ingenting, för sonen ljög och sade att han skulle hälsa på en vän. Så här går det att göra på Pegasos klinik i Schweiz och dessutom hålla detta hemligt för släkten. Alastair Hamilton försvann förra sommaren och familjen polisanmälde detta. Det krävdes Interpol för att upptäcka vad som hade hänt. Polisen såg att han hade fört över kring hundratusen kronor till denna självmordsklinik.

Kliniken Pegasos som ägs av Ruedi Habegger i Schweiz har inga krav på att den som vill dö ska var obotligt sjuk och de tar emot alla som vill dö bara de är över 18 år. Alastair Hamilton hade varit deprimerad innan han tog detta steg. De som har överlevt ett eget självmordsförsök brukar oftast inte göra om det, för då upptäcker de att det finns så mycket att leva för. Men detta slags självmord på en klinik är lagligt i Schweiz. Även utan att någon följer med. Alastair Hamilton hade slutat arbeta heltid och flyttat tillbaka till sina föräldrar. Men läkarna kunde inte hitta någon orsak till att han hade förlorat i vikt. Han var inte fysiskt sjuk. 

Hans familj med fyra bröder fick aldrig tillbaka hans tillhörigheter eller det avskedsbrev, som kliniken har sagt att han skrev. Men de fick hans aska skickad med post ett par månader efter att han dog den 14 augusti förra året. I Storbritannien är det olagligt att göra detta som nu gjordes i Schweiz. Likaså i Sverige. 

Självmord är förkastligt för det efterlämnar så mycket skuld och sorg. Vad kunde vi ha gjort annorlunda? Så tänker alla efterlevande. Personligen minns jag den lilla flickan, som inte kunde sluta gråta när hennes mamma hade tagit livet av sig. Självmord är ofta något gjort i hastigt mod och inte alls något som självmördaren har tänkt igenom. Utan det handlar om att självmördaren tror att världen ska bli bättre utan den människan som har så låg självkänsla. 


Här står Alastair Hamilton i mitten tillsammans med sina bröder. Det är brodern Russel längst till höger, som gifter sig år 2007. 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar