torsdag 4 januari 2024

En liten tid vi leva här med mycket möda och stort besvär

UPPDATERAT

Det är synd om människorna i vårt avlånga land och särskilt synd om familjen Nilsson i Älvsbyn, som hade kring 40 minus gångna natten och som fick strömavbrott och innetemperaturen sjönk till plus 3 grader. Stackarna de fick ta sig till en släkting som hade ström för att överleva. Nu vet jag inte om de hade gått på klimatpropagandan, som hela tiden har sagt att vi inte längre ska ha några vintrar. Särskilt inte sedan polarisen smälte då 2014. Jo det sade fredspristagaren Al Gore 2007, men han har ännu inte blivit sannspådd. 

Polarisen ligger där den ligger och också vintrarna är bestående liksom strömavbrotten. Vi har några fler sådana profeter som Rockström och Greta, men de är ganska tysta numera. Senast Greta hörde av sig var när hon demonstrerade på Mynttorget den 6 oktober, men redan den 7 oktober med terrordådet mot Israel ändrades världsbilden. Genast blev hon då politiker och ställde sig på förövarnas sida liksom yttersta vänstern. För de kunde inte vara neutrala i ett folkmord, dvs inte på judar utan på palestinier. 

Världen och Sverige blev mer problematiska under året som gick, men vem bryr sig. Det går inte att lösa allt på en dag eller ens ett år. Inte heller kön av bilar mellan Hörby och Kristianstad gick att lösa på en dag. Alla bilar var fast i snön och bandvagnar fick sättas in till slut. Uppemot tusen bilar fanns där som inte kom varken fram eller tillbaka. Det skulle ju aldrig mer snöa i Skåne? Det lär dock vara ordnat till i morgon fredag. Inte med snön men med framkomligheten. 

Jo jag har sett bandvagnar här också på Värmdö då när det var strömavbrott. De jobbade hårt med att få igång civilisationen år 2010. Fast då begrep Vattenfall att de måste ordna till nätet så att det inte var så känsligt. Så de grävde ned de flesta av kablarna i marken. 

PS. Rubriken är från visan "Hej tomtegubbar slå i glasen och låt oss lyckliga vara. En liten tid vi leva här med mycket möda och stort besvär." Ju äldre jag blir desto sannare blir dessa ord. DS. 

5.1.2024

Här skriver PM Nilsson poetiskt om E22:an som också går genom Blekinge och Jämjö där jag har tillbringat ett antal somrar. 

Bandvagnar i Skåne i nådens år 2023. Det skulle ju inte mer vara kallt och snöa i Skåne. Klimatprofeterna kommer aldrig att ändra sig, men kanske kylan får andra att inse något. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar