tisdag 16 januari 2024

Redan två månader vinter

UPPDATERAT

Snöandet och kylan började den 16 november förra året (bild finns i spalten till höger) så redan är vintern långt gången.  I morse var det minus 14 ute och plus 17 inomhus. Det är svårt att hålla värmen när det är så kallt och dessutom blåser. Inget har hänt med klimatet under de 36 år jag har bott här. Vi får se om det blir ännu värre i februari. Då brukar det gå ned till minus 18, men inte mer. Kan slås i år. 

Nedan kan ni se temperaturerna från Uppsala flygfält år 2023. Det är medelvärden per dygn plus högsta och lägsta temperatur som uppmätts. Uppsala brukar vara en aning kallare än här, för jag bor en smula längre söderut. Som synes gick det ned till minus 20 i december 2023. Den grafen är från Klimatupplysningen. 

Som också synes nedan på bild nummer två så är inte polarisen borta vilket spåddes i början av 2000-talet. Istället är den ungefär densamma som alltid. Förutom att det är mer is än vanligt i Östersjön. Vi får hoppas att vi inte redan går mot en ny istid. Det vore inte roligt. Men nu ljusnar det redan vid kvart i åtta. Det är bra. Solen håller ställningarna. Vår stjärna kan man lita på. 

16:43

Usch nu är det drygt 17 grader minus. Inte slå rekordet i natt tack!

19:19

Jodå det gick över 18 minus nu och det knakar i huset, som aldrig varit utsatt för sådan kyla. Det är ju bara två år gammalt. Väntar med glädje in snövädret i morgon. Bara det blir lite varmare!

17.1.2024

Hurra det är bara minus 3 nu på morgonen vid halvåtta. Det snöar, men det är så välkommet. Jag glömmer aldrig den där vintern 86-87 då jag gick förbi en buske och under den låg ett rådjur som hade somnat in. Det låg där ihopkrupet med huvudet in mot kroppen, som om det bara sov, men det hade dött av kylan. Hemsk vinter det också. Men jag matar åtminstone fåglarna med solrosfrön och rådjuren får lite också om de går förbi. 

19.1.2024

Jodå det blev minus 19 nu i kväll vid 18-tiden. Usch!
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar