tisdag 6 februari 2024

Kung Charles har cancer

 Kung Charles av Storbritannien som är 75 år gammal har konstaterats ha cancer. Det är inte prostatacancer. Han behandlades på sjukhus för förstorad prostata och då upptäcktes en cancer i det sammanhanget. Det låter illavarslande, men det sägs att denna cancer upptäcktes så tidigt att behandlingen lär ha verkan och den har redan börjat. Kungen har tagit en paus från alla sin offentliga uppdrag för att istället ägna sig åt att bli frisk. Hans båda söner William och Harry kommer att vara med honom och stötta honom. 

Med tanke på alla elakheter som hans son Harry har öst över honom och kungahuset de senaste åren så är det bra att han nu återvänder från USA till sin pappa. Det är förvånande att han gör det med tanke på att deras förhållande var så skadat. Det blir första gången på 18 månader som Harry återvänder till sitt hemland och sin far. Så kan en sjukdom också ha något gott med sig. Men cancer är den sjukdom som vi alla kan få om vi inte dör av att hjärtat tar slut eller att vi drabbas av stroke. 

Det är kroppen som vänder sig mot sig själv och jag har sett min sambo gå igenom detta och till slut dö av det. Han som alltid hade varit frisk i sitt liv trodde inte först på läkarna utan ville försöka bota sig med andra medel. Men till slut fick han strålning mot den tumör han hade i halsen. Men då hade det redan gått för långt och ryggen blev angripen. Han klarade sig dock länge ändå för en vän till honom, som gick igenom alla behandlingar som läkarna föreslog, dog flera månader innan min sambo gick bort. 

Men nu får vi se om läkarna kan rädda kung Charles. Det är en märklig sjukdom där cancercellerna inte vill dö bort, vilket vanliga celler gör hela tiden. De vill vara odödliga och delar sig ohämmat och bildar till slut en tumör, som kan sprida sig. De tar därmed död på hela kroppen till slut. Vad är då meningen med dessa cancersjukdomar, för det är många slags sjukdomar, kan man fråga sig. Kanske att som i det här fallet att familjen ska enas och ta hand om varandra. Att de ska bli mera kärleksfulla mot varandra. För livet är trots allt ganska kort. 

Kung Charles när han kröntes förra året. Han har bara varit kung sedan drottning Elizabeth dog på hösten år 2022. Men han haft ett hårt liv med många känslostormar och ser gammal ut. 

1 kommentar:

  1. Hårt drabbad familj med cancer i olika kroppsdelar. Förstasidan idag.
    https://www.expressen.se/noje/kungligt/familjens-oro-fyra-av-fem-kungar-med-cancer/

    SvaraRadera