lördag 31 december 2016

Rekordsiffror för dödligt våld år 2016

UPPDATERAT
Siffrorna för dödligt våld (mord och dråp) under 2016 slog som väntat alla rekord. Det blev 159 fall av dödligt våld under året att jämföra med statistikens 70-110 ett "normalår". Nedan finns alla fall i december vilket blev 19 personer som föll offer för detta dödliga våld. Tidigare fram till och med november hade 140 fall registrerats, vilket på årsbasis ger drygt tre fall av mord eller dråp i veckan under året. Hade inte tänkt att räkna år 2017, men det kanske är nödvändigt eftersom den statistik som myndigheterna sköter ligger så långt efter. Det kan naturligtvis inträffa fler fall av dödligt våld i dag. Uppdaterar i så fall. 
16.00
En död man hittades i dag i skogen Lunsen vid Sävja söder om Uppsala. Misstänkt mord. Kan vara mord/dråpoffer nummer 160 i år. 
1.1.2017
Det var Ahmed Ali som hittades i skogen. Han blev 26 år och troligen har han tagit livet av sig. Han försvann den 18 december och han lämnade sin ägodelar hos en vän förutom mobiltelefonen som hittades i en papperskorg. Tråkigt! Han hade tidigare haft problem med droger och kriminalitet och polisen betecknar fortfarande fallet som misstänkt mord. Tills allt är utrett. 


Här är alla fall i december: 

1. Två bröder ihjälskjutna i Rinkeby på Mynta kafé.
2. Död person misstänkt mord lägenhet Kungsängen, gärningsmän i 20-25-årsåldern.
3. Pungmakarbo Dalarna, person i brinnande bil, misstänkt mord, kvinna gripen.

4. Malmö Söderkulla, ihjälskjuten 24-årig man, Rami Amin, nyutbildad tandläkare, ostraffad.
5. Man skjuten Skallberget Västerås, 40-årsåldern, mördaren flydde.
6. Mord som kvinna i 60-årsåldern erkände i Ronna Södertälje, början av 90-talet. Mannen hette Usko Uutinen.

7. Man avliden i grov mordbrand Östersund.
8. Knivdödad 18-åring Motala, begravning efter två dagar. Man i 20-årsåldern gripen.
9. Mordbrand Uppsala. Kvinna i 20-årsåldern avliden, man i 20-årsåldern gripen för misstänkt mord.

10. Man i 20-årsåldern skjuten i Tensta (från Malmö), en man begärd häktad.
11. Bollnäs man höggs ihjäl, 55-årsåldern, 45-åring gripen för mord. Fadime Sahindals kusin greps.
12. Kvinna Nacka Stensövägen hittad död 70-årsåldern, man häktad i 35-årsåldern.

13. Jönköping Råslätt misstänkt mord i lägenhet, utlänning som var här för att kräva in skuld, man gripen i 57-årsåldern.
14. Dubbelmord Hudiksvall man 62-åring plus kvinna 71-åring i hus. En 20-åring från Hälsingland häktad på sannolika skäl, ingen personkoppling mellan. Psykiska problem.
15. Man skjuten Biskopsgården 20-årsåldern, man anhållen, gängmord.

16. Kvinna Lilla Edet 60-åring, grov mordbrand. Man häktad.
17. Man hittad död 60-årsåldern misstänkt mord Slottsbron, Grums i Värmland. En 70-årig man anhållen.

Här kan ni läsa om att det blir ungefär samma siffror som förra året enligt experten Jerzy Sarnecki, som dock menar att gangstermorden har ökat. Förra årets siffra var 112 mord och dråp i Sverige, en väsentlig skillnad mot i år. 

4.1.2017
Aftonbladet tycker att det var 105 mord/dråp förra året. Det tycker varken Elisabet Höglund eller jag. Vi har kommit fram till betydligt högre siffror. Mikael Rying heter experten som Aftonbladet anlitar för att få fram siffrorna och han verkar sitta på två stolar: dels hos polisen centralt och så är han forskare också. De kriminaljournalister jag har pratat med hänvisar till honom. Och jag har förstås hört av mig till honom och bett honom höra av sig, men det gör han inte. Det är han som anger tonen och säger att det tar lång tid innan man kan avgöra om något är mord/dråp eller något annat som olyckshändelse eller självmord. Nej det gör det inte. Polisen kan efter två, tre dagar konstatera om någon har begått självmord eller råkat ut för olycka eller om det är mord/dråp. Så är det i de flesta fall. Bara kring 1-3 fall per år är gamla fall, som antingen inte har upptäckts vara mord eller där någon till slut erkänner mord efter många år.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar