tisdag 27 december 2016

Vi har inte haft turen att födas in i välstånd

I Sverige har vi ordnat det så att vi har haft fred i mer än 200 år och att vi långsamt har byggt upp vår välfärd med att ta hand också om de som inte klarar sig själva, inte kan arbeta, är sjuka eller fattiga. Den välfärden håller nu på att slås sönder. För hundra år sedan var min mormor och morfar fattiga och ägde ingenting. De hade sina barn, men ägde annars inte mer än kläderna på kroppen och lite lösöre. De gjorde av naturen sina redskap: som att de lärde barnen att göra vispar av björkris. 

Klyftorna i Sverige var stora då och många var fattiga. Landet var inte rikt utan många hade lämnat för att få ett bättre liv i det stora landet i väster. Men numera tror vi att det går att försörja miljoner fler än Sverige då klarade av. Det finns asylaktivister som tycker att alla ungdomar från Afrika ska få stanna här. Emelie Åkerlind, som är 20plus, och jobbar på Ätradalens HVB-hem för ensamkommande barn menar att det enda som skiljer oss är vilken plats på jorden vi är födda. "Vi svenskar har inte förtjänat vår välfärd. Vi hade turen att födas in i det."

Det är ett häpnadsväckande uttalande som i ett slag dömer ut tidigare generationers arbete och slit. Deras förmåga att tänka och planera. Och också mitt liv döms ut. Jag har inte kämpat mig till det jag har i dag i mitt liv utan är bara ett rö för vinden, som har fötts in i välfärd. Har haft tur helt enkelt. Fel och åter fel. När jag var liten var vi också fattiga, men vi bodde ändå på 60 kvadratmeter i en lägenhet, som vi inte ägde, men där fanns varmt och kallt vatten plus uppvärmning. Och toa inomhus. Det var inte större yta än mina morföräldrar hade haft, men bättre standard. Så långt hade vi kommit då efter andra världskriget. Det här var i slutet på 40-talet. 

Ingenting av det Emelie Åkerlind och andra 20plussare ser omkring sig i Sverige är orsakat av tur. Allt det materiella är byggt och skapat av människor genom generationerna. Och särskilt då av sådana som mig och mina föräldrars generation. På hundra år har Sverige gått från ett av de fattigaste länderna till ett av de rikaste. Inte genom tur utan genom att landet inte deltog varken i första världskriget eller det andra. Länder som har det eländigt i världen nu går igenom detsamma som Europa tidigare har gjort: krig och fattigdom. Motsättningar mellan olika folkgrupper har alltid skapat lidande.

Men Sverige har som land lyckats gå vidare genom att människorna i landet har lidit tillräckligt för att förstå hur det går att leva bra liv utan att döda varandra och istället ordna så att vi har det bra tillsammans, att vi har en välfärd, som tyvärr nu håller på att slås sönder av okunniga nya generationer, som inte begriper det minsta av ekonomi och hur ett samhälle kan skötas. Var rädd om det ni har fått från era föräldrar och mor- och farföräldrar. De har inte vunnit på något lotteri, utan arbetat och byggt upp det ni har. Kasta inte bort det! Sprid det inte för vinden genom okunnighet. 
Här står jag i mitten med mina yngsta söner framför mormor och morfars torp. 
De ägde det inte och fortfarande hyr släkten det.
Bilden från 1993. Vi i släkten har byggt landet under generationer.
Det kan och ska inte 20plussare ta ifrån oss. 



2 kommentarer:

  1. Det var först i mitten av 60-talet som folket i Sverige började få det något bättre, vi bodde trångt i vår lilla trea vi var 6 personer och vi hyrde ut ett rum så vi kunde få in lite pengar, pappas lön räckte knappt, mamma var hemmafru, på den tiden var det inte så vanligt att båda arbetade (det ansågs fult)Dagens vänster ungdomar har ingen aning hur det var förr, dom tror att det alltid har varit som det är idag. Mitt råd är börja jobba och sök fakta och börja respektera våra äldre som byggd upp den välfärd som dom yngre föraktar men utnyttjar.

    SvaraRadera
  2. Instämmer fullständigt. Bra skrivet.

    SvaraRadera