lördag 28 oktober 2017

Är du högsensitiv?

Jag läser en lång intervju om norska prinsessan Märtha Louise och hennes kollega Elisabeth Nordeng och deras bekymmer med att vara högsensitiva. Det är att vara extra känslig för mycket, att ta åt sig, att behöva vara ifred, att till exempel inte klara mer än 40 minuter i ett shoppingcenter, att bli tömd på energi för att man tar in så mycket hela tiden. Kanske kan den högsensitive inte vara med på kalaset utan behöver vila istället ensam för sig själv. Man kan dock inte säga: "ni måste ta hänsyn till mig för jag är så överkänslig". Världen måste få vara som den är och de flesta högsensitiva vill delta i den. 

Prinsessan Märtha Louise var snäll som barn och lade mycket energi på att vara en duktig flicka. Hon kände aldrig efter hur hon själv mådde i mötet med andra utan var inriktad på att göra andra glada. Första gången när hon kände efter hur hon själv mådde i mötet var hon 25 år. Hon var rädd för människor i stora sammanhang och vågade inte se på dem. Hon trodde inte att hon skulle överleva. Det tog lång tid för henne att våga ta in alla människor och se att de inte var fientliga mot henne. Att det var en trevlig tillställning även i stora sammanhang. Och att människor var vänliga.

I prinsessans liv kom hästarna in som några som hjälpte henne för de visste inte att hon var prinsessa. Där var det viktigt att ha bra kontakt med hästarna och ridningen blev något hon kunde utöva på lika villkor och med människor som tyckte om detsamma som hon själv. Hon är trebarnsmamma till tre flickor som hon har fått med maken Ari Behn, men numera är de skilda. Dock har de samsats om föräldraskapet berättade de förra året. 

De båda kvinnorna vill förändra världen genom att få varje person att ta ansvar för sitt eget liv, att starta den förändringen inifrån. Det innebär att acceptera sig själv som man är med både dåliga och goda sidor. Det innebär att inte alltid ha rätt och att man ska sluta döma andra. Dock betyder det inte att vara gränslös och acceptera vad som helst. Det gäller att vara på plats i sig själv när man möter andra. Här finns Ångestföreningen (hemskt namn) för högsensitiva i Stockholm. 

Här finns ett test för att se om du också är högsensitiv. 
De båda vännerna och företagarna
har skrivit en bok tillsammans
för de är själva födda sensitiva. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar