torsdag 26 oktober 2017

Jan Helin förnekar kännedom om sexistisk kultur på Aftonbladet

Ex-chefredaktören Jan Helin på Aftonbladet framträdde i morgonens program på SVT och berättade att han inte visste något om den kultur med sexism som förekom på Aftonbladet. Han var chefredaktör då när Fredrik Virtanen anklagades för våldtäkt av Cissi Wallin och han "följde noga" vad som hände i polisutredningen, men mer kunde han inte göra. Dessutom finns det en anklagad chef på SVT nu också. Jan Helin tillträdde som programdirektör på SVT förra året. 

Han såg mycket pressad ut och ryckte till hela tiden ofrivilligt på högra ögat. Han kunde inte riktigt hålla ansiktet alldeles still. Det är i höger ansiktshalva som känslor framträder. Naturligtvis måste han förneka kännedom om att det fanns en sådan sexistisk kultur och grabbig jargong på Aftonbladet annars sitter han också löst på SVT. Han sade sig vara självkritisk för att han inte hade upptäckt detta på Aftonbladet. Fredrik Virtanen får numera nämnas vid namn också på SVT eftersom han själv har trätt fram och sagt att han inte var så rolig som människa tidigare. Han var en skitstövel, menar han. Han har lämnat landet med familjen på grund av mordhot och drev, säger han.

Cissi Wallin hade inte väntat sig något annat än förnekelser eftersom det är mycket sällan sådana här förövare erkänner, säger hon. Men hon tror att hon har sett ett skifte nu att något har gått sönder strukturellt och att något nytt byggs upp. Det är ett känt faktum att det går att se på människor med olika ögon. Under två dagar har nu dr Phil visat detta. Han har intervjuat en familj, vilket har sänts i svensk TV, där både mamman och pappan våldtog sin dotter. Hur kunde de göra detta? Genom förnekelse av att det var fel. Pappan beskrev det som att hon ibland var dotter och ibland objekt. Det går att se de båda avsnitten nummer 47 och 48 här i TV4 Play. 

PS. I hastigheten glömde jag bort Lasse Kronér. Det är mycket nu som man brukar säga. Han är också anklagad av en praktikant för sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning och en åklagare har inlett en förundersökning. Som ni vet är han programledare för SVT:s Doobidoo sedan 2005. I morgon ska nästa program sändas. Kanske. Jodå Kronérs program går som vanligt ser jag här. DS.
Jan Helin tidigare chefredaktör på Aftonbladet
numera på SVT var pressad i morse.
Han vänder vänstra sidan mot kameran.
I höger ansiktshalva speglas känslor.
Bild från min TV. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar