tisdag 3 oktober 2017

Vi behöver en bokmässa i Stockholm

Göteborg har lagt beslag på den och det märktes särskilt i år när nazisterna absolut skulle beredas utrymme samtidigt som bokmässan. Åsa Linderborg skriver om bojkotten av Bokmässan i Göteborg och att det hade varit bättre att diskutera sakfrågorna. Hon nämner att Marianne Lindberg de Geer stod på scenen och älskade Lars Vilks och Makode Linde och nämnde det förbjudna n-ordet flera gånger, vilket skapade en dålig stämning på en alternativ mässa. Hon är nästan lika gammal som jag och är van vid den yttrandefrihet som fanns på 60-talet.

Vilka problem vi har! Och allt började mer eller mindre när medierna och de fina kulturmänniskorna hukade för muslimerna när Lars Vilks teckning av profeten som hund attackerades år 2007. Då tyckte jag att ingen försvarade yttrandefriheten. Att rita en teckning av profeten som hund är väl lika tillåtet i Sverige som att chikanera kristendomen och Jesus. Men si det var det inte. Vi höll alla på att bli muslimer precis som att vikingarna anses ha tagit intryck av muslimer! Om jag hade levt på vikingatiden hade jag nog gärna tagit till mig alla gudar som fanns. Risken fanns ju annars att man missade något som gudarna kunde bjuda på.

En bokmässa i Stockholm vore bra. Den behöver inte vara stor och dra till sig alla författare och stora bokförlag. Men där kunde ändå något diskuteras, som inte är möjligt att göra i Göteborg. Nya tiders insläpp där gjorde att en massa författare bojkottade. Jag har aldrig bojkottat, men heller inte varit så intresserad av att åka dit. Göteborg har inte varit särskilt kulturellt. Det är en handelsstad och därför vill man handla med böcker och dra läsarna: de medelålders damer som bryr sig om litteraturen. Och de ska inte störas av högerextrema krafter när de beundrar sina idoler. Hur blir det då nästa år 2018? Ett valår.  

Jesus kan framställas lite hur som helst.
Det spelar ingen roll.
Ingen helighet där.
Faksimil från Google. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar