onsdag 4 oktober 2017

Barnäktenskap förekommer i Sverige

Klart är att barnäktenskap förekommer också i Sverige. Men inte mellan infödda förstås. Det är förbjudet. Och ifall skatteverket upptäcker barnäktenskap så tas gifta-stämpeln bort och en orosanmälan görs till socialtjänsten. Det hände i Malmö där en man sade sig ha gift sig med en 40-årig kvinna i hemlandet. Men det visade sig att hon var 13 år. De registerades som ogifta mot mannens vilja.

Dessa kulturkrockar är mycket upprörande. Jag vet att vi alltid har hukat och bugat för det som landet har uppfattat som övermakt. Och kulturerna från Mellanöstern ska behandlas med silkesvantar precis som gjordes med nazisterna under andra världskriget. Annars kan de bomba oss och terrorisera oss.  När jag var yngre så uppfattades Mellanöstern som ett exotiskt ställe där de hade helt andra värderingar än vi, men att dessa skulle invadera Sverige var det aldrig någon som trodde.

Nu har regeringen börjat utreda om barnäktenskap ska totalförbjudas i Sverige. Omkring 39 000 flickor per dag beräknar FN tvingas in i äktenskap fast de är minderåriga. Att Sverige inte ska tolerera detta borde vara självklart. Men vi är så fega när det gäller kulturkrockar på vårt eget territorium. I Syrien har barnäktenskap ökat kraftigt eftersom föräldrarna inte kan försörja sina flickor. De ses som en börda. Vid årsskiftet kan vi få en ny lag om totalförbud mot barnäktenskap i Sverige. Det vore på tiden!

Ett barn i Syrien berättar för Rädda Barnen. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar