onsdag 3 januari 2018

Familjen ville aldrig ha en film om Ted Gärdestad

UPPDATERAT
Får man göra film om vem som helst också mot familjens vilja? Nu sägs Hannes Holm ha gjort filmen om Ted Gärdestad utan familjens stöd fast han själv har påstått att han hade detta stöd. Hannes Holm menar att alla är offentliga personer och att Lotta Ramel har betytt mycket för filmen. Hon spelar sin egen mor. Lotta Ramel var gift med Ted Gärdestad under 70-talet. Nu skriver Sara Zacharias i DN att hon och hennes bror har gjort allt för att förhindra att filmen om deras pappa Ted Gärdestad blev till. Hon menar att Ted Gärdestad ville skydda sitt privatliv och blev så än mer i slutet av sitt liv, men nu som död kan han inte skydda sig själv. Nu har han dessutom gjorts till en filmfigur och detta ligger långt bort från sanningen menar hon och gör Sara Zacharias och hennes bror väldigt ont efter de vet hur ont detta hade gjort deras pappa. Enligt Svenska Dagbladets recension av filmen, som har premiär i dag, är det en proffsig och rak skildring. Och SVT gillar skildringen av relationen och kärleken till bror Kenneth för den griper tag i hjärtat. DN menar att filmen sällan höjer sig över det anekdotiska eller redan omskrivna. Rent juridiskt går det aldrig att stoppa en sådan här film. 
4.1.2018
Producenten för denna film Lena Rehnberg säger att de varit medvetna om dottern Sara Zacharias kritik och projektet lades under en tid på is. Men det handlade om att Kenneth Gärdestad så gärna ville att det skulle bli av. Att Hannes Holm har sagt att han hade familjens stöd menar producenten var en felsägning. Sara Zacharias har de försökt få kontakt med, men hon hade aldrig velat prata med dem utan skött kontakterna via sin agent. 
13:56
Ted ville alltid vara i ljuset, men själv var han sjuk större delen av sitt liv utan någon diagnos. Han hörde röster och ljud som ville styra honom, men ifrågasatte man den verkligheten så kränkte man honom, säger huvudrollsinnehavaren Adam Pålsson om Ted Gärdestad. Filmen handlar inte heller om att han är psykiskt sjuk utan om vad som var ljust i hans liv.  Det är därför det har blivit en mysfilm, men en välspelad sådan. Ted ville aldrig att det skulle avslöjas att han var schizofren och ville inte höra talas om detta. Men hans bror Kenneth avslöjade hur det var i en bok om brodern. Den kom ut långt efter att Ted Gärdestad var död. 


Ted Gärdestad och hans bror Kenneth skildras om igen
i den nya filmen Ted - för kärlekens skull.
Ted Gärdestad föddes 1956 och dog 1997.

Faksimil från Google

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar