onsdag 10 januari 2018

"Familjetragedi" i Bjärred

UPPDATERAT
Fyra döda hittades i en villa i Bjärred i går. Två barn och två vuxna i 40-årsåldern. Mord och självmord. "Familjetragedi" är polisens beskrivning av detta massmord med en självmördare inblandad och Britta Svensson i Expressen invänder mot denna beskrivning. Hon menar att mord är mord och behöver inga förskönande omskrivningar. Det skrämmande är att detta var inte de första morden i år. Vi är inne på den tionde januari och det dödliga våldet har i år krävt tio dödsoffer hitintills. I januari för två år sedan var de sammanlagt 17 stycken och i januari förra året förekom 15 fall av dödligt våld. Siffran i år kan komma att förskräcka. Jag listar även i år fallen av mord/dråp/dödligt våld. 

Rekordsiffror dödligt våld 2016.
Det dödliga våldet 2017.

10:52
Klockan elva hålls en presskonferens i kommunhuset i Lomma med anledning av tragedin i Bjärred. Två flickor i familjen är döda, den äldsta gick på högstadiet. Här kan ni följa presskonferensen. 
11:05
Det var en flicka i årskurs 5 och en i årskurs 8 som hittades döda. Skolorna har satt igång sin krisorganisation. SVT avbröt presskonferensen eftersom det blev för mycket detaljer kring de döda. SVT visste inte att det skulle bli så utan trodde att polisen skulle delta. Istället gick SVT över till att beskriva att folk är chockade. Villaområdet där familjen påträffades har ungefär 10 000 invånare. Fint område. SVT kan inte utesluta en olyckshändelse. Säger de. De tror tydligen inte på polisen då, som har betecknat detta som mord. Virrigt och ridå för SVT. 
11:22
Det har framkommit att båda flickorna hade hemundervisning. Det förekommer i judiskt ortodoxa familjer, som inte godkänner vanlig skolundervisning. 
12:05
Den äldre hade hemundervisning fyra dagar i veckan och den yngre tre dagar i veckan. 
15:14
Det var av medicinska skäl som döttrarna hade hemundervisning, berättar en rektor. Och familjen var i djup kris, enligt henne. Men familjen hade inga sociala insatser från kommunen. 
12.1.2018
Båda flickorna i familjen led av kronisk trötthet och detta gjorde att de inte orkade med skolan. Men ingen orosanmälan hade gjorts till socialen. 
19.1.2018
Föräldrarna lämnade ett avskedsbrev, där de skrev att de inte såg någon framtid. Huruvida en eller två av dem har tagit livet av sig är inte helt klarlagt därmed. Men i brevet sägs att de var eniga om att mörda sina barn och ta livet av sig själva. Och det är undertecknat av dem båda.
11.12.2018
I dag höll polisen presskonferens om detta. Ingenting nytt har egentligen framkommit utom att det var pappan som dödade de andra förmodligen. Han begick självmord genom hängning. 


Enligt Brottförebyggande Rådet ökar inte det
dödliga våldet särskilt mycket i Sverige.
Faksimil från Google. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar