tisdag 23 januari 2018

Fem guldbaggar till det korrupta Egypten

Det var filmen The Nile Hilton Incident som tog hem flest guldbaggar i går kväll, hela fem stycken. Också för Årets Bästa film. Den handlar om ett mord som har begåtts av en vän till presidenten. Det bygger på en verklig historia och filmteamet fick inte spela in den i Kairo utan fick dra till Casablanca. Och filmen är förbjuden i Egypten. 

Den är aktuell eftersom den påminner också om president Trump innan han blev president. Den är politisk, men det tänkte inte regissören Tarik Saleh på när han skrev manus, säger han. Dock kan han inte berätta om bakgrunden. Finns en viss rädsla där. Han tyckte bara att det var en traditionell deckarhistoria. Filmen visas dock över hela resten av världen och fick juryns stora pris på Sundancefestivalen förra året.

Den handlar om mordet på en känd sångerska och rör korruption och maktmissbruk och skildrar hur motsägelsefullt Egypten är. Filmen bygger löst på mordet på den libanesiska popstjärnan Suzanne Tamim, som fick halsen avskuren enligt ett beställningsmord. Hisham Talaat Moustafa hette den egyptiske affärsmannen som beordade mordet. Han dömdes först till döden genom hängning, men fick sedan 15 års fängelse när rättegången gjordes om. Allt för att Suzanne Tamim inte ville gifta sig med honom. Hon flyttade till Dubai för att komma undan, men det hjälpte inte. Mördaren var en ex-polis från Egypten, som fick två miljoner dollar för att utföra mordet. Han fick livstids fängelse. Affärsmannen benådades förra året av Egyptens president och är nu en fri man. 


Det var den libanesiska sångerskan Suzanne Tamim
som mördades. Filmen
The Nile Hilton Incident bygger löst
på den historien.
Faksimil från Google. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar