måndag 6 augusti 2018

Anlagd brand vid Sankta Marias syrisk-ortodoxa kyrka i Norrköping

UPPDATERAT
Branden som riktades mot kyrkan är helt klart anlagd för det syns att den började på fasaden. Kyrkan är i trä och cirka 40 meter lång. Brandkåren kom snabbt till platsen och kunde få elden under kontroll genom 30 brandmän och att elden aldrig fick riktigt fäste i utrymmet under taket. Fem eller sex minuter senare hade det inte gått att släcka. Det hela är rubricerat som grov mordbrand av polisen. Är det falanger inom islam som attackerar kristendomen eller är det kristna som är så dumma i huvudet att de försöker bränna ned en kyrka? Eller är det bara idioter som har gjort detta?

De första syrisk-kristna invandrarna kom år 1967 från Libanon. De organiserade Assyriska riksförbundet och Syrianska riksförbundet. Assyrier och syrianer är i konflikt och delegationer från Damaskus har åkt till Sverige för att medla. Det finns två olika ärkestift i Sverige, som båda har kring 20 församlingar var. Två biskopar finns i Södertälje. Kyrkan i Norrköping styrs av Syrisk ortodoxa patriarkatets ställföreträdarskap i Sverige.
11.54
Vem det nu än är som har tänt på kyrkan är det andliga och religiösa samma sak världen över. Det är människors försök att få svar på vad som finns mer än det materiella. Alla människor har i alla tider sett upp mot stjärnorna och månen och försökt förstå vad himlen vill säga oss. Skådespelaren Morgan Freeman har gjort en programserie "Jakten på Gud", där han berättar om detta. Här kan ni se avsnitten i SVT Play. Men människor som inte har egna upplevelser av det andliga tror att det handlar om makt. Och Gud är kluven för dem mellan den onde och den gode. 
Den syrisk-ortodoxa kyrkan höll på att brinna ned i Norrköping.
Men brandkåren räddade den.
Faksimil från video i Norrköpings Tidningar. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar