torsdag 2 augusti 2018

Man ihjälskjuten av polis

UPPDATERAT
En person kontrollerades på Norra Stationsgatan i Stockholm och då blev det en situation där denne sköts av polis. Han fördes skadad till skjukhus, men avled där. Det är den sjätte mannen som blir skjuten och dödad av den svenska polisen i år. Förra månaden sköts en man i Linköping till döds och en man i Norrköping. Detta ska inte behöva ske. Beror det på att polisen är underbemannad? Eller har "buset" blivit värre och våldsammare? Bägge delarna är sanna. 
7:32
Skillnad i nyhetsvärdering på TV4 och SVT. I SVT sitter nyhetsuppläsaren och berättar kort att polisen ska granskas efter denna händelse medan i TV4 har man ansträngt sig och har talat med polisen. Så att polisen får ge sin syn på saken. Aftonbladet vet att berätta att mannen visade upp en pistol för boende och polisen tillkallades. Han släppte inte vapnet och sköts då. 
17:32
Mannen som sköts ihjäl hade en plastpistol, men den såg tyvärr ut som en riktig. Det var flera poliser som sköt. Åklagare har inlett undersökning om tjänstefel. Mannen var Eric Torell, 20 år som hade Downs syndrom. Han hade något som liknade en k-pist. Tråkigt! Vila i frid!
5.8.2018
Nu uppmanas alla leksaksaffärer ta bort leksaker som liknar riktiga vapen. Räcker nog inte. Alla föräldrar som har barn som är förståndshandikappade borde slänga allt som liknar skjutvapen. Den här leksaken hade Eric Torell fått när han var fem år, enligt hans föräldrar. Inte bra att gå ut i samhället med något sådant i dessa tider! Med så mycket skjutningar. Det skedde 120 skjutningar bara i Stockholm förra året. 
19:26
Så var det minnesceremoni för Eric Torell. Min vän från DN Lars Epstein skriver här. 
8.8.2018
Två av poliserna som sköt var män och nyutbildade. En utexaminerades för några veckor sedan och den andre i slutet av 2017. Den tredje var kvinna och hade jobbat några år, men hon jobbar deltid. Fy sjutton vad polisen har blivit förstörd genom att det är ett jobb som inte betalar sig, varken i pengar eller i anseende. 
19.10.2018
Eric Torell träffades av tre skott. Det dödande gick in i ryggen. Poliserna sköt sammanlagt 25 skott mot honom. Helt vansinnigt! Poliserna har hävdat nödvärn, men jobbar inte längre ute på gatan. De har fått inre tjänst. 
12.4.2019
Poliserna blir åtalade för Eric Torells död. De kommer att åtalas för tjänstefel och vållande till annans död. Minst två av dem kommer att bli detta enligt åklagaren. Tre är brottsmisstänkta. 
10:28
En polis åtalas för skjutningen och vållande till annans död alternativt tjänstefel. Polisinsatschefen åtalas för tjänstefel liksom en polis. Detta enligt åklagarens pressträff på förmiddagen. Insatschefen träffade på Erics pappa som letade efter sonen, men insatschefen kopplade inte ihop det fall som pågick med pappan och hans son. Ett skott träffade i ryggen på Eric Torell och det var det dödande skottet, gick igenom aortan och hans liv skulle inte ha gått att rädda även med snabb sjukvård. Det var inte möjligt för poliserna att uppfatta att Eric Torell hade downs syndrom eller att vapnet inte var riktigt. De befann sig för långt ifrån. Och eftersom Eric Torell höjde vapnet mot dem hade de i det läget rätt att skjuta. 
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar