torsdag 20 december 2018

SVT-journalisten Fredrik Önnevall döms för människosmuggling

UPPDATERAT
Högsta domstolen har fällt SVT-journalisten Fredrik Önnevall för människosmuggling och han döms till villkorligt och dagsböter. Han säger att han är stolt över vad han har gjort. Försvaret för handlingen var att det var av humanitära skäl som TV-teamet tog med sig en 15-åring från Grekland genom hela Europa till Sverige. 

Jag tycker det är skrämmande att en journalist inte tycker att lagar ska efterföljas utan istället är stolt över det han har gjort. Men nu har Högsta domstolen fastställt att det inte finns några skäl för en journalist att undantas från gällande lagar, vilket torde vara självklart för alla utom just Fredrik Önnevall. Två av hans medarbetare har också dömts för människosmuggling. Programdirektör Lena Glaser har redan tidigare sagt att det är okej med detta och att Fredrik Önnevall får jobba kvar på SVT. Så säger SVT nu också. SVT kommer att betala advokatkostnaderna för medarbetarna. 

Journalisters uppgift är inte att vara aktivister utan att rapportera vad som händer. Och ett företag som SVT som är bekostat av offentliga medel, av skattemedel från nästa år, ska inte ta ställning och sända ett program som visar hur flera medarbetare bryter mot lagar i Europa och EU. TV-teamet fick för sig att Sverige var det enda land som kunde ta emot denne pojke när han redan befann sig inom EU. Public service ska hålla sig neutrala och objektiva. Det står i deras sändningstillstånd att deras uppgift är "att programmen ska "präglas av folkbildningsambitioner", att det ska finnas en mångfald av åsikter, olika intressen ska tillgodoses när det gäller religion, kultur och vetenskap samt att programmen ska ha hög kvalitet." Dokumentären Fosterland visar ett TV-team som bryter mot lagen. Det kan inte kallas folkbildning. 

Här skrev jag tidigare om detta. 

12.2.2019
Nu har Fredrik Önnevall bestämt sig för att betala sina rättegångskostnader själv. I hans fall blir det 78 000 kronor. Det är det enda rätta tycker jag. Han och hans team vill inte att detta ska bli ett slagträ i debatten om Sveriges Televisions värde och att det var skattebetalarna som skulle betala teamets kostnader i rätten. Det märkliga var att SVT var berett från början att betala. Och att det tog så lång tid för teamet att fatta att det var deras kostnader. Slagträ i debatten om SVT har detta redan blivit.

Så här står det i början av SVT:s sändningstillstånd.
Det står inte att SVT ska uppmuntra någon att bryta mot lagen
eller understödja aktivister i tjänst hos SVT. 
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar