söndag 23 december 2018

Tsunami i Indonesien

UPPDATERAT
Det var Anak Krakatau som fick ett utbrott i går kväll lokal tid och som utlöste en tsunami genom att landmassor förflyttades ned i havet. Vulkanen är ny och det var grannen Krakatau som fick ett våldsamt utbrott år 1883 och som orsakade att även Europa och USA drabbades av missväxt. Nu sägs drygt 200 personer vara döda och många skadade. Vulkaner är ett stort hot mot mänskligheten, men de går inte att göra något åt, så därför finns det ingen "vulkanrörelse" på samma sätt som med klimatet. Där vi människor får skulden. 

Den stora tsunami som inträffade år 2004 under julhelgen och orsakade hundratusentals döda runt Indiska Oceanen orsakades av förflyttningen av kontinenterna som sker hela tiden. Det går naturligvis inte heller att göra något åt. Att det blev så katastrofalt den gången berodde av att det blev en stor jordbävning, som sträckte sig längs en lång sträcka, vilket höjde havsbottnen 12 meter, och det gjorde att tsunamin blev enorm och svepte in över kusterna. Det var 543 svenskar som omkom.
17:12
Ett popband sveptes iväg av tsunamin. Det gick på sekunder. En av bandets medlemmar plus deras manager har hittats döda och fyra andra saknas. Tsunamin sägs ha varit 20 meter hög också på grund av månens dragningskraft i området. Det var fullmåne och då ligger solen och månen i linje med varandra och orsakar springflod, som är det högsta tidvattnet som förekommer. Myndigheterna trodde först att det bara var springflod och inte någon tsunami, men de fick sedan be om ursäkt för detta. De uppmanade befolkningen att ta det lugnt och inte drabbas av panik. Jo panik var vad de skulle känna den här gången om de ens hann det. 
24.12.2018
Dödssiffran stiger mot 300 döda. Vila i frid alla! Jag kände flera som dog i tsunamin 2004 och vet hur svårt det är. Har skrivit om det i min första bok Ett Sekel av Tystnad. Vulkanen kan dessutom orsaka flera tsunamin. Det är farligt att bo så nära en vulkan, men samtidigt vill alla människor bo nära havet. Så är det i alla länder. Och befolkningen ökar med omkring 1 miljard på 20 år på jorden. Ta hand om er därute denna julafton!
25.12.2018
Dödssiffran närmar sig 400 döda. Det var en landmassa på 64 hektar som gav sig av ned i havet och det finns inget varningssystem för tsunami eftersom det skulle ändå inte hjälpa särskilt mycket. Vulkanen ligger så nära land. Däremot har man varningssystem för jordbävningar. 
27.12.2018
Anak Krakatau fortsätter att ha utbrott och flyget måste ta en omväg för att slippa drabbas av utsläppen från vulkanen. Dödssiffran ligger nu på 420 människor. Naturkatastrofer drabbar fler människor numera eftersom vi är 7,5 miljarder människor på den här planeten. Vi beräknas ha nått siffran 10 miljarder ungefär år 2050.


Det här är en bild över tsunamin 2004 och dess utbredning mot kusterna.
Vulkanen Anak Krakatau ligger längre söderut i Sundasundet
mellan Java och Sumatra. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar