tisdag 4 oktober 2022

Kvantmekanik får Nobelpriset i fysik

Så roligt att det blir kvantmekanikens tillämpningar som får Nobelpriset i fysik. Jag har gillat kvantfysik ända sedan det upptäcktes att partiklar kunde hänga samman och ha kvar den kontakten även om den ena befann sig på andra sidan av universum. Om en partikel då ändrade laddning så gjorde den andra det i samma ögonblick.  

Bra också att ge till tre pristagare från tre olika länder. De är från USA, Österrike och Frankrike. Den här upptäckten kan medföra ny teknik och det behöver vår stackars värld. Vi går igång när vi dör också. Det skrev jag om för något decennium sedan, för hjärnans sätt att fungera kan inte förklaras enbart genom gammal orsaksfysik, och inte heller hur vi får till exempel aha-upplevelser. 

Själv skriver jag om detta i min nya bok Innan glädjen infinner sig. Så här står det i slutet av boken, som handlar om död och liv:

"Mängden energi i universum förändras aldrig, den går enbart över i andra former. Det gäller också våra dödliga kroppar. Livet och döden är enbart aspekter av olika sidor av universums energi och det går att konstatera på fysikens mikronivå att kvantpartiklar hoppar ut och in i vår verklighet. Det ingår i livets kretslopp." 


Detta är ett filosofiskt resonemang. Min uppfattning är att vi aldrig skiljs åt för vi har eviga själar. Och det försöker jag skriva om i min nya bok, som kommer nästa höst. Den handlar både om liv och död och att många människor har upplevt den andra sidan, men sedan kommit tillbaka när de har återupplivats och kunnat berätta om det. Det är ingen religion bakom detta, utan det är vad människor har upplevt och förmedlat. Att den andliga delen av oss överlever döden. Som jag ser det är det lika mycket framtiden som kvantmekanik. 

Nu kanske kvantfysiken får praktiska tillämpningar så att den gamla tekniken inte längre alltid behöver gälla. Det finns inga gränser då för vad vi kan åstadkomma. De tre forskarna har nu gjort experiment med sammanflätade fotoner, vilket banar väg för kvantinformationsvetenskap. I förlängningen betyder det bland annat kvantdatorer. Dessa består av en minnesenhet och beräkningarna utförs direkt genom att en qubits kan ha en miljon värden på en och samma gång. Till skillnad från en vanlig dator där 20 bitar kan ha ett av 20 värden. Dessa qubits måste dock vara ihopkopplade genom sammanflätning. Då påverkas en qubits och alla de andra bitarna i samma system samtidigt. Det gör att informationen kan tas fram blixtsnabbt även i stora system. 

PS. De dansande Wu li-mästarna skriven av Gary Zukav kom 1981 på svenska och jag läste den då. Den beskriver på ett lättfattligt sätt kvantfysik för lekmän. Finns väl inte att köpa nu tyvärr. Läge att ge ut den igen. DS.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar