måndag 3 oktober 2022

Kung Charles besöker inte FN:s klimatmöte

 Kung Charles som har engagerat sig mycket för miljön och klimatet som prins kommer inte att vara med på klimatmötet i Egypten i november. Det anordnas av FN under namnet COP27. Regeringen har bett honom att avstå, för det skulle inte se bra ut att hans första utlandsresa som kung, blir detta klimatmöte. 

Han var där 2021 som prins vid COP26 och har under många decennier engagerat sig för miljö och klimat. Inte heller prins William kommer att närvara vid klimatmötet i november. Kung Charles talade vid World Economic Forum 2020 i Schweiz och undrade om de ville finnas i historien som det folk som inte gjorde någonting för att få tillbaka balansen i klimatet och bort från den farliga gränsen i tiden. Han ville inte det sade han. I november 2021 sade han att han insåg att detta skulle kosta inte bara miljarder utan biljoner dollar att ändra klimatet, men han menade att det måste få kosta. 

Drottning Elizabeth var alltid den som inte uttryckte starka åsikter under sitt liv utan sökte samförstånd och det är nu kung Charles mening att fortsätta i hennes fotspår. Han sade 2018 att han inte tänkte fortsätta att kampanja som kung, för att han var inte dum, och detta var helt skilda roller som han skulle ha i sitt liv. 

Han har tidigare som prins engagerat sig för arkitektur och skapat ett helt samhälle i England, kallat Poundbury, byggt i gammal stil. För han menar att husen och miljön påverkar människor så mycket. Och han är också drivit sina egendomar Highgrove, Birkhall och Clarence House enligt ekologiska principer under 25 år. Han ville skapa trädgårdar som var vänliga mot ögat och där människor kunde finna vila samt inte skada miljön. 

PS. Det är kallare i år än andra år som rekordåret 2012. Men ingen skulle väl kalla detta en klimatförändring? Det är enbart en variation i vädret. DS. 

Kung Charles har gått in i sin roll som kung och jobbar i Buckingham Palace. Precis som hans mamma drottningen gjorde. Faksimil från CNN. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar