måndag 3 oktober 2022

Svante Pääbo kartlade neandertalare

UPPDATERAT

 Det är alldeles rätt att ge Nobelpriset till biologen Svante Päboo som kartlade neandertalarnas arvsmassa fast den människan är utdöd. Han har jobbat med detta i 30 år och det tog tio år att få till hela denna kartläggning och det har gjort att vi bättre har förstått hur människor har rört sig över jordklotet. Det intressanta är också att vi kan bära på mellan en och fyra procent av neandertalarnas genom. Det betyder att homo sapiens träffade på neandertalare och till med fick barn med dem. De båda människosorterna levde tillsammans i cirka 100 000 år. 

Neandertalare levde i Europa och västra Asien. De var kortare och mer satta än homo sapiens med skallar som liknade mer apors. Men de tros inte ha varit mindre intelligenta än modernare människor. Bara starkare och mer inriktade på kamp med stora djur som ullhårig noshörning och med bättre läkkött än vad vi har. De hade också något större hjärnor än vad vi har. Ingen vet om neandertalare har bott i Sverige eftersom istiden har rubbat alla marklager och förstört eventuella spår. Men om man har en genvariant från neandertalare så kan läkemedel brytas ned långsammare, upp till 70 procent långsammare. Det betyder att man ska ta liten dos läkemedel om kroppen inte kan bryta ned den. Annars får man för hög dos. 

Den viktigaste riskfaktorn för att bli svårt sjuk i covid-19 kommer från neandertalare. Och det visade sig att folkgrupper i södra Asien, Indien och Bangladesh hade denna variant fast de aldrig mötte neandertalare, men de fick varianten från människor som hade träffat på neandertalare. Har man den genvarianten är det dubbel risk att bli svårt sjuk i covid-19. Så jag som inte blev det fast jag snart fyller 77 och inte har tagit något vaccin har tydligen inte den genvarianten. Det verkar som om hela genomet sammanfattningsvis hos neandertalare är negativt för nu levande människor. De utrotades antagligen inte av homo sapiens utan de kanske föll offer för infektionssjukdomar, som har hänt även i nyare tid när européer mötte ursprungsbefolkningen i Sydamerika. 

PS. Den stora frågan är väl om Jimmie Åkesson nu kommer att bjudas in till Nobelfesten. För den ska väl hållas som vanligt i stadshuset? Eller är han fortfarande inte rumsren? Kan eliten bli smittad? DS.

Ringo Starr har fått covid-19 trots vaccinationer. Han är numera 82 år och adlig. Vi får hoppas att han klarar av denna sjukdom. Han kan ju ha en variation av genomet från neandertalare. Faksimil från Aftonbladet. 


Så har var utbredningen av neandertalare i Europa och Asien. De var grövre byggda än vi och säkerligen starkare. Faksimil från Läkartidningen. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar