måndag 10 oktober 2022

I väntans tider

 Mycket av livet består av att vänta. Jag minns en klasskamrat som i 6:e klass vid 12 års ålder hade upptäckt detta och som radade upp och gick igenom alla väntansperioder i livet. Innan det tog slut. Nu väntar vi på en ny regering och under tiden når spekulationerna och de styrda dumheterna nya nivåer. Hur blev det så här undrar jag lite stillsamt som minns hur det var förr i tiden. För jag har levt så länge. Då framstod inte politikerna eller de som framträdde i medierna som idioter. Men naturligtvis om man uttalar sig en gång i kvarten, så kan inte allt som trillar ut ur munnen eller ur fingrarna på tangentbordet på datorn, eller i mobilen bli så där över sig intelligent. 

Det är därför jag inte skriver hela tiden utan tar en liten paus ibland och till och med har skrivit böcker för då går det lång tid innan detta kommer i tryck och ut i offentligheten. Nu väntar jag på att min fjärde bok ska komma ut nästa år, men det gör inget. Det är bra att vänta lite med saker och ting. Allt har sin tid som det står i en gammal bok. Bibeln om ni någonsin har läst den. 

Jag vill knappast räkna upp alla dumheter som har passerat inför mina ögon medan vi väntar på att den nya regeringen ska tillträda. Det märks att Sverige och medierna befinner sig i ett vakuum för nu måste allt som passerar munnar eller fingrar tas om många gånger, för inget händer ju på riktigt. Så det gäller att prata runt och runt och om igen. 

Och just i dag har TV4 gått över till att köra nyheter från sex på morgonen till klockan 12 på dagen. Hur ska de kunna fylla all denna tid? Det hela är naturligtvis styrt av reklam för det bekostar ju denna kanals sändningar. Det blir många upprepningar av vädret förstås, för det är ju alltid intressant för oss. Och vad mera? Hur ska man tackla trotsåldern hos barn? Han lämnar Meta efter en massa år. Loui Sand släpper en bok om sitt liv. Det var de rubriker som kom upp just när jag råkade titta några minuter på TV4. Jag vet inte vad Meta är, om det är en tjej eller något annat. Inte heller vet jag vem Loui Sand är. Bryr mig inte särskilt heller. TV4 har tydligen blivit något mellanting mellan en veckotidning och ett socialt bloggande. Allt för att sälja fler annonser så klart. 

Jo pengar styr världen och de som vill bli rika har en del olika vägar att gå. Tidigare kunde de köpa och sälja hus, men den vägen är inte så bra just nu. Det är osäkert med andra marknader också: aktier, fonder och sånt. Man vet inte vart världen är på väg, om det blir kärnvapenkrig, som det nästan blev 1962. Jag minns det också. Så urgammal är jag. Och på den tiden var det hemskt för det är fruktansvärt att vara ung och stå inför att världen kan försvinna. Hav tröst det kommer inte att ske för ingen diktator är så dum att den medvetet fixar sin egen undergång. 

Men medierna frodas numera ännu mer av dessa katastrofer och undergångar än de gjorde då på den tiden. Det finns helt enkelt mer kapital i form av tillgångar än då på 60-talet och det gäller att kapa åt sig så stor andel som möjligt av detta. Genom att spotta ur sig kommande eventuella katastrofer och faror och så komma med lite tröst när alla har skrämts upp ordentligt. Samtiden spretar mycket mer än den någonsin gjorde förr i tiden. Då var livet enklare och svårare eftersom det fanns mer elände, men det omtalades inte på samma sätt. Alla var mer sjuka och dog tidigare, men det hjälpte inte så mycket att prata om det. Men det finns numera så många sätt att skrämma den nya generationen, fick trösta ett barnbarn genom hela tonåren som trodde att jorden skulle gå under. 

Nu så ska den nya regeringen ordna till landet. Och den gamla kommer att klaga i fyra år i opposition. Men tro inte så mycket på detta, för de sköter inte landet så mycket som människor har en förmåga att tro. Eller som det där konglomeratet av maktmänniskor vill få oss att tro. Lika lite som gammaldags enväldiga kungar gjorde detta. Det är folket som bestämmer fast det tar lite tid innan det slår igenom. Eliten famlar lika mycket i mörkret som alla andra, för de tror också på jordens undergång med jämna mellanrum, vilket då handlar mest om deras egen förlorade makt. 

Jo nu ska självklarheter upprepas för osäkra föräldrar, för de har ju inga egna sätt att förhålla sig till sina barn. Föräldrar är inte sammanbundna längre med varken egna föräldrar eller mor- och farföräldrar. Tiderna är annorlunda och då duger inte äldres erfarenheter eller släktskap genom gener. Vi måste kalla in specialister som berättar för oss hur det är. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar