onsdag 29 oktober 2014

Att köpa sig in i en bok

Det är ett geschäft som pågår, att författare auktionerar ut en roll, en plats i en bok. Namngivna personer får ingå i nästa roman mot en summa pengar. Ja, kanske något att satsa på för fattiga dylika. De flesta författare tjänar inga pengar alls nästan på sina böcker. 

Men det handlar naturligtvis inte om att berika sig själva när sjutton författare nu säljer plats. Nej det ska gå till välgörenhet och mot tortyr. Auktionen äger rum i London nästa månad. Priserna på tidigare dylika erbjudanden har legat kring 20-25 000 pund eller dollar. Ingenting för fattiglappar. En berömd sådan figur i en roman var zombiedödaren Ray Huizenga i Stephen Kings roman Cell (2006). Det var Rays storasyster Pam som tyckte att hennes bror skulle få denna roll eftersom han var en beundrare av Stephen King.

Detta verkade inte räcka för att hålla brodern borta från brott. Han dömdes år 2010 till två års fängelse för att ha kört båt berusad och inte kunnat hålla sig ifrån spriten fast han var dömd tidigare och hade skyddstillsyn. Han och systern Pam blev adopterade av miljardären Wayne Huizenga och kanske hjälpte det med fängelse, för sedan dess finns inga nyheter om sådant för Ray Huizenga. Han kanske äntligen mognade då för nu är han drygt 50 år. 

Här kan ni läsa allt om hur auktionen i London går till. Öppen för alla som har pengar således, kriminella eller andra. Till ett gott ändamål; att få slut på tortyr i världen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar