tisdag 28 oktober 2014

Noll procent ränta

Ett oerhört kliv från alla tidigare årtionden då räntan alltid legat kring 12-15 procent och som mest på 24 procent för de stackare som hade lån då på 90-talet. Detta i dag är förstås inte bankernas ränta gentemot kunder utan styrräntan. Bankerna kommer att fortsätta att ta ut ränta av sina kunder och det är bankernas ränta det nu handlar om. Det är gratis att låna pengar av Riksbanken för de som vill. 

Inflationen ska helt enkelt ta fart så att priserna börjar stiga. Det har de inte gjort. Nä det beror väl av att vi som land är rätt fattigt i vår rikedom. Pengarna går runt, runt mellan invånare. Bara bostäder stiger i pris och hantverkare gör pengar som aldrig förr. Det är ju så billigt att låna.

Räntan beräknas inte gå uppåt förrän år 2016. Aldrig tidigare i den ekonomiska svenska historien har det varit billigare att låna pengar. Nu kan man bara försämra kronans värde eller gå in och stödköpa från Riksbankens sida. Inflationen som orsakade sådan fattigdom på 30-talet finns helt enkelt inte längre. 

Här försöker DN förklara varför räntan ligger på noll. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar