torsdag 16 oktober 2014

Mehmet Kaplan islamist eller enbart troende

UPPDATERAT
Mehmet Kaplan, ny bostadsminister för miljöpartiet, slår ifrån sig i en ny debattartikel i Dagens Industri. Han menar att Nalin Pekgul behöver en fiende precis som resten av världen. Därför blir han en islamist i hennes ögon. Han bryr sig inte om att hon också är muslim utan menar att han blir dömd just för att han är muslim och därmed alltid en "andra klassens deltagare i debatten".

Detta är märkliga ord från någon som alldeles nyss har blivit minister och därmed är höjd över de flesta andra medborgare. Förutom statsministern och kungen med familj då kanske. Men faktum kvarstår att han har varit djupt engagerad i Sveriges Muslimska Råd och Sveriges Unga Muslimer. Han var också med och grundade den nya organisationen Svenska Muslimer för Fred och Rättvisa år 2008. Då hade han redan suttit ett par år i riksdagen.

I riksdagen har också anordnats ett seminarium där Islamska förbundets ordförande Omar Mustafa (som fick lämna socialdemokraternas styrelse efter hård kritik) tillsammans med Fatima Doubakil från Muslimska mänskliga rättighetskommittén (stod bakom slöjuppropet förra året, som visade sig vara bluff) och Helena Benaouda (som har en dömd terrorist som svärson, hon heter numera Hummasten) ordförande i Sveriges muslimska råd och Temman Asbai ordförande för Ibn Rushd studieförbund (vill att islam ska vara en självklar del av Sverige) deltog. Denna sammankomst skulle ge en bakgrund till den växande islamofobin i Sverige samt hur muslimska organisationer ska samverka mer för att motverka detta. 

Mehmet Kaplan säger i sin debattartikel i dag att han också kan hata terrorister för att de är så inskränkta så att de tror att detta är lösningen och inte vägen till undergång. Problemet med debattörer (läs Nalin Pekgul) är att de fördömer inte bara onda handlingar och onda människor utan tar ifrån muslimer deras mänsklighet, menar han vidare. Hon och andra är beredda att fördöma muslimer på blotta misstanken, säger han.


Detta är ett märkligt resonemang av Mehmet Kaplan, som mer liknar en predikan än en debattartikel. Och att Nalin Pekgul skulle ta ifrån sig själv sin egen mänsklighet är inte särskilt trovärdigt. Att det verkligen finns onda människor är tveksamt. Däremot är onda handlingar frekventa och utförda av rabiata religiösa troende både för tusen år sedan och i dag. Muslimer faller offer för andra muslimer varje dag i världen. Precis som att de krigar mot kristna. Ett stadium som kristendomen har gått förbi, men som är levande i jihad, kriget, som kan bli ett öppet och grymt krig som en sista utväg hos muslimer. 

Problemet med Mehmet Kaplans diskussion är att den är starkt religiöst genomsyrad. Är det något som de andra riksdagsmännen eller -kvinnorna också står för? Ska inte en politiker och dessutom minister i Sveriges riksdag i första hand företräda intellekt och en förmåga att särskilja politik och religion? Den framtoning Mehmet Kaplan nu har är att han sammanblandar politik och religion, vilket inte framstår som så märkligt med tanke på hans bakgrund i muslimska organisationer. Men han verkar dessutom omedveten om denna sammanblandning.

I sin debattartikel skiljer han på "fienden" och "vännerna" som är så mysiga i en fotbollsklubb eller i ett land. En farlig mekanism menar han denna mysiga känsla av samhörighet. För då behövs också fienden. Gör de? Han menar att debattörerna "i sin vilja att fördöma extremism fördömer varje resonemang från en muslim som är längre än en mening". Det blir hans icke förnuftiga, men djupt kända och rentav bittra slutsats.
17.10.2014
Här fortsätter Sara Skyttedal, kdu, diskussionen genom att bestrida att det är det svenska samhället som skapar jihadister. Men det verkar vara både Mehmet Kaplans och Sveriges Unga Muslimers åsikt.
"Menar de på allvar att det svenska majoritetssamhället som har öppnat sina gränser för Sveriges muslimer, erbjudit skydd, försett med bostäder, erbjudit kostnadsfri utbildning upp till universitetsnivå, som ekonomiskt stöttat deras föreningar och religiösa samfund är så rasistiskt och islamofobiskt att det är en naturlig reaktion att unga muslimer förkastar detta samhälle och blir jihadister?"
18.10.2014
Vår nye bostadsminister ömmar dock för barnen, dessa våra allra minsta. Det har makthavare förstått sig på i alla tider. Det ger extra poäng ifall man vill att barnen ska kunna leka säkert. 
20.10.2014
Så bra att debattörerna äntligen tar i lite mer. Jag trodde inte de skulle göra det, men nu har både Anna Dahlberg i Expressen och Johan Lundberg i Dagens Samhälle skrivit om bostadsministerns kretsar och vilka han har umgåtts med genom åren. Ungefär som jag skrev om där uppe. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar