onsdag 2 december 2015

Mer nationalism och högerpolitik

DN har gjort grafik över hur partierna har rört sig på den politiska kartan. Ni kan se den nedan. Det är en rätt intressant bild, som inte beror så mycket på partierna utan mer på vart verkligheten har fört dem i nuläget. De enda som inte har flyttat sig nästan alls är vänsterpartiet och sverigedemokraterna. Helt följdriktigt att dessa båda har förlorat i inflytande. Att de andra partierna har rört sig och mest då moderaterna beror av att deras partiledare Fredrik Reinfeldt förra året stod fast vid att vi skulle "öppna våra hjärtan" och förlorade valet på det. Sedan dess har nya partiledaren Anna Kinberg Batra varit tvungen att byta politik. 
Dessutom har miljöpartiet rört sig mot mitten av fältet för att de ville sitta kvar vid regeringsmakten för att inte något "värre" skulle inträffa än att det blev tillfälliga uppehållstillstånd och inskränkningar i mottagningen av de flyende. Att asylsökande har sjunkit från som mest mer än 10 000 per vecka till 5 870 de senaste sju dagarna är dock inte bara regeringens förtjänst. Ännu har inga lagar hunnit ändras. Men EU har stängt gränserna och det är svårt att ta sig över Öresundsbron när det är storm och den är stängd, plus att tågen inte längre går då.

Polisen har i dag pekat ut de mest problemfyllda områdena i Sverige. Det är fjorton problemområden där rikspolischefen menar att det måste till mer för att inte de kriminella ska ha makten. Här behövs särskilda insatser.  I Göteborg är de flest: Bergsjön, Biskopsgården, Gårdsten, Hammarkullen, Hjällbo och Lövgärdet. I Stockholmsområdet är dessa: Ronna/Geneta/Lina i Södertälje, Tensta/Rinkeby i Stockholm, Husby i Stockholm och Hallunda/Norsborg i Botkyrka. I Malmö gäller detta Rosengård och Södra Sofielund. I Växjö handlar det om Araby och i Örebro om Vivalla. Här i dessa delar av Sverige finns både extrem otrygghet och parallella samhällsstrukturer plus våldsbejakande extremism. I går ville rikspolischefen Dan Eliasson har ettusen nya tjänster tillsatta inom polisen för att klara av vårt nya samhälle. 

Det finns dock fler samhällen i landet där otryggheten är stor med öppen narkotikahandel och våld, säger rikspolischefen, men det är viktigt med en gradering för i de fjorton utpekade har polisen svårt att fullgöra sina uppdrag och där vill inte människor vittna om brott. Här behövs särskilda områdespoliser, som arbetar ihop med andra myndigheter för att skapa trygghet och långsiktigt arbeta mot brott. I Göteborg finns en tysthetskultur, parallella rättssystem och hög kriminalitet med inslag av våldsbejakande extremism. I landet som helhet brukar man tala om 55 utanförskapsområden i 22 städer.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar