fredag 11 december 2015

Sverige starkast i Norden

Ekonomin växer så den knakar och mer än 4,8 miljoner människor arbetar. Oerhört bra i jämförelse med att bara 4,5 miljoner arbetade år 2011. Det är SCB som hyllar den svenska staten genom att berätta detta. Exporten ökar, turismen ökar, byggandet ökar, industriproduktionen ökar och arbetslösheten ligger bara på 7,2 procent. Ekonomin i Danmark, Finland och även Norge har stagnerat och framtiden ser dyster ut för dem. Om man räknar BNP.

Så klart att vi växer som ekonomi med import av kring 200 000 människor i år. De måste alla äta och bo någonstans, få sjukvård och annan omsorg. BNP växer så att 2015 blir det starkaste året på tjugo år. Vi köper fler bilar och mobiltelefoner än någonsin. Så glädjande! Fast när man betänker att för tjugo år sedan hade vi haft en nedgång i ekonomin, som berodde av krig i Europa och krasch på bostadsmarknaden så kanske inte siffrorna är lika ljusa. Och som jag brukar påpeka: BNP noterar allt som händer i ett samhälle med konsumtion av varor och tjänster, både de goda och de mindre goda händelserna. Så ifall fler rån och mord inträffar så behövs mer pengar och tjänster till rättsväsendet. Och ifall bilarna eldas upp och mobiltelefoner stjäls så behövs nya. Det tredje kvartalet i år slog dessa siffror nya rekord. Plus 6,5 procent för inköpta nya bilar och plus 3,5 procent för mobiltelefoner.

Det senaste vansinnesmordet i Onsala, där en dog och två blev skadade genererar större behov av varor och tjänster i det området. Sjukvård, begravningsbyrå, begravning och så vidare behöver konsumeras av dessa människor. Inte så roligt. Ur ekonomiskt synvinkel är det väldigt bra med lite kriser och krig i världen, för då förstörs ju varor och tjänsterna dras in eller går till andra områden. Och sedan går det att bygga upp allt igen och då stiger BNP igen. Våra grannländer kanske sitter nöjda med vad de har och tycker inte att de behöver konsumera så mycket mer. 

Själv har jag bidragit sedan länge till BNP eftersom jag har haft familj större delen av livet och jobbar fortfarande (utan lön förstås). Ser om mina tillgångar i form av hus och tomt. Reparerar det som går sönder (som varmvattenberedaren nu och tidigare i år bytte jag kamin). Runt omkring mig är utvecklingen explosionsartad eftersom det nu finns kommunalt vatten och avlopp i trakten. Människor kan satsa på eget boende i högre grad än när det tidigare mest var små sommarstugor här. Nu senaste året konsumeras enorma mängder av både varor och tjänster när nya hus byggs och människor flyttar in. BNP ökar hela tiden! Visst är det fantastiskt. Ingen frågar hur det går med miljön och naturen. Skövla på bara.

För övrigt tycker jag det vore bra om telefonförsäljare uppdaterar sina register så de inte ringer och frågar efter döda människor. "Han är död så det går inte att nå honom",  fick jag svara senast i dag eftermiddag. Sedan lade jag på luren och skrek rakt ut av frustration!

En sådan här gammal Skånegård bidrar inte så mycket till BNP.
Men den har absolut ett annat värde. 

1 kommentar:

 1. Bra inlägg!
  Ja, de flesta tror att högre BNP innebär större välstånd/rikedom för var o en (per capita). Reinfeldt o de övriga har gjort sitt bästa för att lura i oss det. Det är väl det enda mått som man kan använda om man vill få folk att tro att vår invandring är lönsamt o berikande. Borg ändrade i smyg BNP/capita till BNP för att kunna ljuga om den saken.
  Peter Benson skrev i SVD: "Flyktingströmmen lyfter BNP, säger Nordeas
  nationalekonomer och många andra. Det är sant. Men säger det något om välståndet? Sverige ligger just nu strax under Nigeria i BNP samtidigt som Sveriges befolkning ökar snabbare än på nära 300 år. Så vem vet, vi kanske går om Nigeria i BNP. Frågan är om det är rätt tävling att vinna."

  Sveriges befolkning ökar f n snabbare än Indiens och Bangladesh's. Vad rika vi ska bli! Ska bli skönt att kunna luta sig tillbaka och se andra jobba o roligt att berätta för barnbarnen att vi åstadkom allt detta för att de skulle få ha det bra o tryggt.
  /Pops

  SvaraRadera