tisdag 22 december 2015

DN hindrade opinionen

UPPDATERAT
Ja så här i efterhand kan man konstatera att DN gjorde allt för att få hit så många flyktingar som möjligt. De körde en propaganda som var utan motstycke när de anlitade kändisar den 6 september för att vara för flyktingmottagningen. Det var lite sorgligt att också den allmänna redaktionen hade dragits in i det som förr i världen var ledaravdelningens område. Propagandan gick ut på att vi skulle ställa upp för alla människors lika värde, men vem gör inte det? Det var formulerat så att den som var emot var rasist och främlingsfientlig. Kanske var det släktens historia som flyktingar som påverkade chefredaktören Peter Wolodarski. Det är mänskligt i så fall, men inte bra i beslutsfattande på en tidning. 

Jag minns att jag hade en inre bild av DN när jag slutade där på 90-talet. Jag såg skyskrapan framför mig som en ruin. Den bilden stämmer rätt bra numera, för det har gått utför med tidningen. Det är inte så märkligt för det är svårt att vara tidning i tider då internet har tagit över. Tidningskonceptet har alltid byggt på att en elit visste mer än folket. Och att experter skulle ha hand om informationen. Numera kan vem som helst utbilda sig på egen hand om den vill. Förr sågs också livserfarenhet som något som en redaktion kunde ha nytta av. Inte så numera.

Själv skrev jag den 4 september om "vilken satans snyftkampanj" det var som utspelade sig över världen och att svenska folket nu hade fått nog enligt Sifo av flyktingmottagningen. Och då var de ankommande inte fler än de är i dag. Kring 3 000 i veckan. Sedan gick siffrorna upp till över 10 000 ankommande asylsökande och så småningom blev också regeringen tvungen att lyssna till kommuner och statliga tjänstemän på olika håll. Detta gick inte längre!

Nu har DN satt igång en annan kampanj: hur kunde det bli så här? Och bland andra Johan Hakelius på Aftonbladet tycker att DN nog kunde sätta sig ned och prata med sig själva. Kampanjandet gick nog lite för långt då i september. I en utopisk värld skulle det vara alldeles utmärkt om Sverige kunde ta emot alla som vill hit, men i verklighetens kalla sken går det inte. I sagornas värld kan man bortse från ekonomi, men inte här på planeten jorden, där resurserna är begränsade.

DN låtsades inte om opinionen i sammanhanget, utan hindrade den från att framträda. Som sagt sorgligt att en kampanj fick ta över också den allmänna redaktionen. Denna redaktion brukade hålla huvudet mera kallt. Men förr i tiden hade inte en enda chefredaktör oinskränkt makt över hela tidningen. Det är bättre med delad makt och tre olika huvuden som det var då. Tre tänker bättre än en. Men flyktingspåret var så upparbetat att alla som skrev ungefär som jag gjorde då absolut var ultrahöger. Lite omvärdering kanske är uppbyggligt inför det nya året. Till slut blir orden förstörda, som de blev då i september, när de betydde att alla som bodde i landet var rasister om de inte ville ta emot alla andra i världen, som kunde ta sig hit. 

Ja som vi vet blev det en hård omvärdering för regeringen när det inte gick längre för detta lilla land att svälja den nya befolkning som ville in. Fortfarande är det kris för 3 000 i veckan betyder kring 150 000 nya per år, men den uppåtgående trenden är bruten. Åtminstone. Var och en begriper att våra system, där alla ska vara totalt jämlika också ekonomiskt och alla få allt det som medborgare i Sverige har skapat i ett långt utvecklat välfärdssystem under många år, inte är hållbart. Det är något också miljöpartister borde begripa: att ett system vilket som helst måste vara hållbart på lång sikt.

Finansminister Magdalena Andersson yrade senast i går om att svensk ekonomi är urstark. Nej, det är den inte och det kommer att visa sig nästa år. Det är BNP som är stark för nu pytsar staten ut hur mycket pengar som helst på nya flyktingboenden och göder ekonomin i dessa. Men kommunerna kommer att skrika efter mer pengar ganska snart. Skatterna kommer att höjas för någon annan väg finns inte. Det minsta man kan begära i sammanhanget är att vi har medier som inte propagerar utan berättar om verkligheten. Och inte då den märkliga verklighet som SVT:s julkalender har propagerat om för oss och barnen. Den förvrängda, som inte kan tas på allvar. 


En hjärna är inte bättre än tre. 
23.12.2015
Och här är det senaste i yttrandefrihetens namn: DN hindrar människor från att se deras videor om inte de också vill se annonserna. Jag skrattade när jag såg detta. Jag vill varken se videon eller annonserna. Så adblocker får vara kvar. En explosion hade inträffat vid Berns i Stockholm. Ja, ja det blir nog fler explosioner innan det här året är slut. Banditerna har nog mer på gång kan tänka.

27.12.2015
Jo mycket riktigt det blev fler explosioner både i Norrköping och i Växjö, där det stals raketer. Det hela betecknades som våldsamt upplopp och både barn och vuxna deltog i anfallen mot polisen. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar