onsdag 9 december 2015

Asylboende nedbränt boende gripen

UPPDATERAT
Ett asylboende för ensamkommande barn är nedbränt i Börje norr om Vänge utanför Uppsala. En boende är gripen för branden och förhörs nu av polisen. Det är ett hem som ägs av socialdemokraten Jan Emanuel Johansson. Huset har brunnit ned till grunden och ägaren är glad att ingen blev skadad. Alla boende tog sig ut. Hemmet är till för pojkar mellan 13 och 18 år, ett tvåvåningshus, som kunde ta emot 15 pojkar. 
15:57
Ungefär en tredjedel av bränderna på asylboenden har under hösten startats av de boende själva, enligt polisen. Trettionio bränder eller försök till bränder har inträffat under sommaren och hösten sedan den 1 juli. De boende sätter eld på filtar och annat för att det är för stort tryck på dem när de inte har något att göra och bor tätt ihop med andra. Det blir lätt konflikter och bråk.
12.12.2015
Det är en 16-årig pojke från Afghanistan som är misstänkt för mordbranden. Han sitter nu häktad på sannolika skäl. Den starkare misstankegraden. Han nekar till brottet. Det har varit stökigt på detta hem sedan Jan Emanuel Johansson tog över boendet förra året. Sjutton klagomål har kommit in till IVO, bland annat har en man boende i närheten knivhuggits i ryggen, boende på hemmet har stulit bilar, en traktor har slagits sönder och en boende har klagat över sexuellt ofredande av personal. IVO har i våras riktat kritik mot hemmet för att boende inte får tillräcklig vård och brister i kontrollen av anställd personal. 

1 kommentar:

  1. Går säkert att skuldbelägga SD på något intrikat sätt för denna brand!

    SvaraRadera